Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál Díjai

Öt napon át az animációs filmeké volt a főszerep a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban. Idén harmadszor megrendezett fesztiválra több mint négyszázan küldték el műveiket, melyből az előzsűri 116 versenyfilmet tartott meg. Az észt Kaspar Jancis, a lengyel Aneta Ozorek és a ciprusi Yiorgos Tsangaris tizenhárom kategóriában ítélte oda a legjobbaknak járó díjakat.

Primanima Nagydíj / Grand Prix
Sarina NIHEI: Apró, kalapos emberek / Small People with Hats (UK)

A kis, kalapos emberekkel mindig furcsa, nevetségesen szürreális dolgok történnek aszerint, hogy a központi intézet termében – az utcán ténykedő kalaposok teljesítményét is figyelembe véve – éppen melyik megvalósítandó terv céduláját húzzák ki a rövidfilm főszereplői. A, B avagy C verziót. Sármos James Bondot, igazságosztó arisztokrata Angyalt ne keress! Mindenki egyforma, ugyanabba a retro bárba jár, néha egymásra támadnak és az üvegfal mögötti igazgatótanács tagjai között is olykor káosz lesz úrrá, persze szigorúan a terv szerint haladva.

George Pal-díj a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek / George Pal Prize for the most promising Hungarian talent in animation és Legjobb diplomafilm / Best Graduation Film
BUCSI Réka: Symphony No. 42.

Lazán vagy szorosan összefűzött etűdök láncolata a bolygó legkülönbözőbb helyeiről, melyet maga a néző értelmezhet eggyé. Az öt bolygó keringési pályáját egy róka rajzolja meg, majd főbe is lövi magát, de a golyó nem kap gellert, hátba találja a jegesmedvét. A puskagolyó dörrenését egy másik róka is hallja, ugyanakkor, ugyanabban a szituációban, csak jottányival arrébb, ő éppen értelmezni próbálja a kifüggesztett rajzot…

Legjobb elsőfilm / Best Début film
Dahee JEONG: Egy férfi ül a széken / Man on the Chair (FRA, KOR)

Minden azzal kezdődik, hogy egy férfi ül a széken a tükör előtt és gondolkodik. Az asztal sarkán pedig egy vízzel teli pohár egyensúlyoz négy madárral. Költői, képtelen szobaregény képekben elmesélve, szomorú véggel.

Legjobb diplomafilm / Best Workshop Film
MARIAI Gábor: Villiams

A bonyodalom gyökere, hogy pénz kell, de sürgősen. Retro maffiastyle a 60-as évek tengerentúli gengszterfilmjeiből.

Kaspar Jancis különdíja / Kaspar Jancis’s special mention
Xaver Xilophon: Az út / Roadtrip (GER)

Berlini ifjú hősünk, Julius világ körüli útra indulna motorjával, de azon is el kell gondolkodnia, hogy miért is gyötri éjszakánként az álmatlanság. Noha vízhatlan zokniját alaposan kipróbálja egy vízzel teli lavórban, eső, pultos lány, betört visszapillantó tükör akadályozzák, hogy valóban el is induljon.

Aneta Ozorek különdíja / Aneta Ozorek’s special mention
Morgane Le Pechon: Napszúrás / Sunstroke (FRA) részlet ’55, youtube

A fiú a tavon sütkérezik a családi pikniken, de egyszer csak lecsúszik a ringatózó matracról, ahogy azt az apa is elképzelte, de mentési akcióra már nincs szükség.

Yiorgos Tsangaris különdíja / Yiorgos Tsangaris’s special mention
DUCKI Tomek: Fürdő / Baths (POL)

Idős hölgyek úsznak a medencében, de a víz mélye hirtelen életre kel és egyikük az olimpián találja magát. Meg is nyeri, de többé már nem érkezik vissza társa mellé a békésen fodrozó úszómedence felszínére. 

PrimaSound: a legjobb hang díja / Best Sound Design
Tomasz POPAKUL (director) and Michal FOJCIK (sound designer): Ziegenort (POL)

A halásznak hirtelen feltámad a lelkiismerete, rémálmok és szerelmi féltékenység gyötri. Lila-fehér színvilág zöld nádassal és vörösen izzó kődarabbal fokozza a drámai miliőt. Tengerzúgás, sirályricsaj festi meg a történetet.

A Diákzsűri kedvenc rövidfilmje / The Student Jury’s Favourite Short Film
Ana NEDELJKOVIC, Nikola MAJDAK: Rabbitland (SRB)

Nyúlföldön kitör az áldemokrácia. Mindenki boldog, a rózsaszín nyulakat futószalagon gyártják, agyuk helyén egy lyuk van, mely papírcetlikre vár. Választási műsort néznek a tévében és felettébb izmos női aranyszobrot imádnak a köztereken.

AUDIENCE AWARDS / KÖZÖNSÉGDÍJAK

Macskássy Gyula-díj a legnépszerűbb magyar animációnak / Gyula Macskássy Prize for the most popular Hungarian animation
MARIAI Gábor: Rascal Redemption (HUN)

Beavis és Butthead sajtcetliken újratöltve. Sárit egy szerelmes levéllel felülteti Peti és Sanyi, a lány válaszképpen bosszút forral. Tervének része az osztály szépe, Betti, ám a bosszúhadjárat végére Peti tesz csúfos pontot.

Közönségdíj a rövidfilm kategóriában / Short Film Audience Award
Sarah SAIDAN: Strandzászló / Beach Flag (FRA)

Iráni mese a tengerpari életmentőkről, ahol a versenyhelyzetben az önfeláldozás kapja a főszerepet.

A gyermekközönség díja a gyermekfilm kategóriában / The Children Jury’s Award
Alexandra HETMEROVÁ: Mitopolisz / Mythopolis (CZE)

Mitopoliszban a gyerekek gyapjúzsinórt kapnak, hogy hazataláljanak az iskolából. Ám egy napon a fonal elszakad, a történet mégis boldog véget ér: az anyuka felhőtlenül teázik a bárányok pásztorával.

Reklámok