Szemük fénye

A magyar szemorvos messianisztikus mozdulatával próbálja megállapítani a kongói dzsungel mélyén, vajon teljesen megvakult-e csodatévőjét váró betege. Húsz éve már, hogy dr. Hardi Richárd az afrikai országban praktizál, néha későn érkezik, addigra ugyanis páciensei teljesen elveszítik látásukat. Rendelője rendszerint zsúfolásig megtelik, de maga is úttalan utakon jár, ha az isten háta mögötti falvak vírusos fertőzéstől, szürke- és zöldhályogtól szenvedőit kezeli. Tömegközlekedés híján sokszor ők maguk gyalogolnak több száz kilométert a nagyvárosig, de az is előfordul, hogy a kisebbeket biciklik csomagtartóján hozzák a szülők. Ahogy a félórás rutinműtéten átesett, hétéves Mbedjit is, aki újdonsült szemüvegét boldogan próbálta fel a zöldellő kukoricaföldön. Sokuk számára megváltást jelent az ingyenes orvosi vizsgálat, mivel a vályogházak félhomályához szokott szemük az erős egyenlítői napsütésben gyakran betegszik meg. A fejlett országokban mindennaposnak számító beavatkozás a több hónapos utazások, a szegénység és a szakorvosok hiánya miatt szinte elérhetetlenné válik a városokon kívül rekedt kongóiaknak.

fotó Hajdú D. András via Örkény István Könyvesbolt/ Cultiris Galéria

fotó Hajdú D. András via Örkény István Könyvesbolt/ Cultiris Galéria

Hajdú D. András Szemük fénye riportja a drámai szürkeségű szociófotókhoz képest zsáneri, görbe tükröt ad a pálmaolaj, a manióka és a gyémántbányák oligarcháinak Afrikájáról. Manírosan bánik a színekkel, miközben túlzóra karikírozott idegenségük visszavesz csillogásukból. Az alázattal tűrt tehetetlenségi erő ugyan magához engedi nézőjét, sokat nélkülöző peremhelyzetük mégis inkább abszurddá, bizarrá teszi a sorozatot. Ehhez adódik a zsánerien jelenetezett rendezői elv, amiben a groteszk kálvária elementárisan katalizálódik. A vadon kéthetes útját dokumentáló formanyelv a galéria miliőjében – az aprócska sarkok, az üres kanapé enteriőrjével – nehezen akklimatizálódik. A nagyméretű premier plánok, ültetős kompozíciók, légüresre hagyott vezetőfülkék fényképei próbálják kinőni a szűkös kiállító teret. Átütő erejű az orvosi rendelőben várakozók zsivaja és a hunyorgó betegek koncentrációja, ahogy a vizsgálati szemüvegben próbálnak fókuszálni az előttük lévőkre.

Dr. Hardi Richárd az orvosi egyetem elvégzése után a katolikus Nyolc Boldogság Közösség tagjaként 1995-ben került Kongóba, ahol egy állami kórházban kezdett el dolgozni. Adományoknak köszönhetően felállította a térség legmodernebb szemészeti centrumát, mely ingyenes ellátást biztosít a rászorulóknak. Rendszeresen hazalátogat, szakterületén folyamatosan képzi magát.

Hajdú D. András szabadúszó fotográfus, korábban tíz évig az Origo fotóriportereként dolgozott. Jelenleg a Metropolitan Főiskola (megújult Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola) oktatója. Számos díj birtokosa, legutóbb 2014-ben Hemző Károly-díjat kapott.

Hajdú D. András: Szemük fénye
Örkény István Könyvesbolt | Cultiris Galéria
2015. szeptember 16 - október 24.