„…a világból a fényeket” – Ország Lili levelezése

Ország Lili művészete önmagáért létező szép, életműve közel 400 levelének megjelenésével válik teljessé – állította az idén kiadott vaskos kötetről Kovács Péter művészettörténész a könyvbemutatón. Nagy műgonddal szerkesztett, jegyzetekkel, tudnivalókkal kiegészített, időrendben közölt gyűjtemény javarészt 1942 és 1978 között íródott pályatársaknak, műgyűjtőknek, egykori férjének Majláth Györgynek, Gyurkának és Róbert Miklósnak, leghűségesebb gyerekkori barátjának, rajztanárának. Némi kultúrtörténeti tájékozottság is elegendő ahhoz, hogy a ma olvasója felfedezze Aczél György 3T-kategóriáinak élcelődő fiktív tükrében a szemrehányó csipkelődést, a fatális iróniát, a dagályos infantilizmus tegező belterjességét, melyet akár a boldog szocializmus szarkasztikusan komor, hátborzongatóan dermesztő háttérdíszletéből felsejlő bábszínházának is címezhetne a sorok olvasója – ahogy Kovács Péter fogalmazott – a maga “mesébe vesző múltjával”. Könnyedén bukdácsoló nagypolgári akasztófahumor koppan keserűen a XX. század történelmi tablóképeinek misszilis árnyékában, ám a maliciózus cinizmus feminista olvasata bajosan állhatta volna meg a helyét a vörösterror idején, talán még a legfelsők tűrt magyar művészeinek bugyrában sem.

Nem is tudom minek örüljek jobban a ragasztónak·vagy a csokinak vagy a többinek – szóval most mindent gyorsan ki kell próbálni – meg kell enni -· inni – darálni stb. Kb. 8 éve nem láttam ilyent úgyhogy gyorsan neki kell esni – Gyurka már nem bír velem mert egész idő alatt belebújok a szekrénybe s ott rágcsálak mint egy majom (nehogy valaki elirigyelje!). Azért Gyurkának is juttatok! Nem bánom ha kinevet ezért az infantilizmusért – de ez tradíció nálam; – kávé ·- édesség – csavargás – így jellemez Gyurka – szabályos bűnöző tulajdonság.” 1957. 03. 21.

Elnagyolt esztétikai közhelyek, körülményes műtermi előkészületek jól megférnek a queer mimikrivel, az ezredfordulón is bátran megállná a helyét. Kovács Péter szerint a festőnőnek, a korabeli művésztársakhoz hasonlóan, “keresnie kellett a modus vivendit, a tájékozódás lehetőségeit, a világosság felé vezető rejtett ösvényeket.” Édeni, misztikus formáinak zárkózottsága a mindennapok kimerítő részletességgel taglalt szakmai gondjaival keveredtek, a festőnő lassan a két férfi fölé növekedett szemérmesen diszkrét tárgyiasultságával, bizalmaskodó kötekedéseivel. Leveleit 1956 után már külföldre ismerőseihez intézte, a Bécsbe került Róbert Miklóshoz, Magyarországról emigráló Márkus Annához, legkedvesebb barátnőjéhez és mesteréhez Bálint Endréhez is. Az ellenforradalom évei után lelt rá valódi független formanyelvére, nem igazán tartozott csoportokhoz, irányzatokhoz, nemzedékekhez.

„Még egyre felhívom figyelmét: Max Ernst kiállítást, ha módjában van megnézni, akkor sürgősen nézze meg legnagyobb élő festő! Egészen beleszerettem. Anna küldött egy kis könyvet rajzaival nem tudom letenni olyan szépek, úgy örülök neki, mint majom a farkának. Ha lát Max Ernst könyvet, lapot v. katalógust, akkor nagyon nagyon kérem, hogy küldjön. Disznó vagyok, hogy mindig kérek valamit! Ne hagyja magát kizsákmányolni tőlem.” 1957. 05. 22.

Kovács Péter megfogalmazásában “Ráskay Lea alázatával, Fra Angelico áhítatával festette képeit, melyek sokkal inkább szakrális tárgyak voltak, földből, rég átfalazott fülkékből feltámadt leletek valami nagyon régi, nagyon fontos, soha el nem felejthető dolog lenyomatai vagy még inkább reinkarnációi.” A regényes formátumot kedvelők 2003-ban, a művész halálának 20. évfordulójáról megemlékező A Holdfestőnő című levélválogatást bizonnyal szívesebben forgatják majd, a kiadványban a megszólításokat ugyan feltüntették, a zárójeles dátumokból azonban a napokat elhagyták.

A Pont Blogazin a Magyar Nemzeti Galéria 2017. február 21-i könyvbemutatóján vett részt. címfotó via Magyar Nemzeti Galéria/facebook borítókép

 „…a világból a fényeket” Ország Lili levelezése
Magyar Nemzeti Galéria
A kötetet sajtó alá rendezte, szerkesztette és jegyzetekkel ellátta: 
Árvai Mária és Zsoldos Emese.
Reklámok

„…a világból a fényeket” – Ország Lili levelezése” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Best of 2017 – Pont

Hozzászólások lezárva.