Save the Date: hétvégi III. Fotóutca Fesztivál

Ingyenes kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal, utcai, gasztro- vagy akár Instagram fotózást is oktató workshopokkal és gyermekprogramokkal rendezik meg a hétvégén a harmadik Fotóutca Fesztivált. A rendezvénysorozat a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként, összesen 80 programot kínál péntektől vasárnapig a Capa Központban, a Mai Manó Házban és a Nagymező utcában.

Meghosszabbított nyitvatartás mellett 31 kiállítás, 245 alkotó és összesen 80 ingyenes program várja a közönséget utcai konténerekben, a Nagymező utcai Capa Központban és a Mai Manó Házban. A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik rendezvényeként a szakmai előadások, tárlatvezetések, workshopok mellett koncertek, vetítések, jelmezes fényképezések, performanszok, fotóvásár és gyermekprogramok is lesznek péntek délelőttől vasárnap estig. A Fotóutca célja, hogy minél szélesebb közönséget, a fényképek és a fotózás iránt nyitott fővárosiakat és látogatókat szólítson meg, bemutassa a kortárs fotográfia trendjeit.

Már harmadik alkalommal rendezzük meg a Fotóutca Fesztivált, mert úgy látjuk, mind a valós, mind a virtuális térben hatalmas érdeklődés övezi a kortárs fotósok alkotásait. A közösségi oldalak posztjaiból, a kommentekből jól látszik, hogy a fotókultúra egyaránt része a kreatív iparnak, a tömegkommunikációnak és a modern művészetnek, ráadásul ez a tendencia erősödik, mert e három terület nagyon fontos a fiatal generációk számára. A fesztivállal a fiatalok számára is jobban befogadható formában hozzuk össze a kortárs magyar fotó bemutatásra váró értékeket, progresszív alkotásokat és meghatározó alkotók iránt aktívan érdeklődő, százezresre tehető nagyközönséget” – nyilatkozta Kőrösi Orsolya, a Capa Központ és a Mai Manó Ház ügyvezető igazgatója. A közönség számára is nyitott, de szűk körű workshopokon így szakemberektől lehet majd a mobilfotózásról, az Instagram fotóról, az utcai fényképezésről vagy a gasztrofotóról is tanulni, beszélgetni a szakma női vagy a vidéken dolgozó fotósainak helyzetéről. A szórakozásról a TÁP Színháztól kezdve, Petruska koncertjén át a kortárs táncelőadásig számos program gondoskodik.

Pénteken a Magyar Sajtófotó Kiállítás fiatal díjazottjaival beszélgetnek a szakmai indulás nehézségeiről, a női fotósok hazai helyzetéről, a vidéken dolgozó díjazottakkal a fővároson kívüli  lehetőségekről. Szombaton délután a közösségi médiáról és az új médiafogyasztási trendekről Babarczy Eszterrel és a KerekMese internetes rajzfilmsorozat alkotóival beszélget Trembeczki Péter, aki később a Klipszemle szervezőit is faggatja majd. Vasárnap a fotók szerzői jogairól Dr. Jókúti András jogásszal, illetve egyetemista kiállítókkal, a MOME, a METU és a KEF hallgatóival lesz beszélgetés.

A telefonnal fotózó amatőrök és a gyakorlottabb hobbifotósok is tanulhatnak a Fotóutca programjain: mindennapi fotózási helyzeteket, utcai, éjszakai, étel-,  portré vagy akár polaroidfotózást is gyakorolható szakemberek segítségével a fesztivál rövid oktatásain: Cinthya Dictator (MOME) fotós, a portréról és az Instagramról is tart gyakorlatot, míg a gasztrofotózásról három workshop is lesz. A fotográfia iránt komolyabban érdeklődők pedig a profikat kérdezhetik saját munkáikról, a Pictorial Collective díjnyertes fotósai, Hajdú D. András, Móricz-Sabján Simon, Pályi Zsófi vagy Stiller Ákos konzultációin. A workshopokra előzetes regisztráció szükséges.

A fesztiválon a Capa Központ és a Mai Manó Ház összes kiállítása belépő nélkül, akár szakmai tárlatvezetéssel is megtekinthető, köztük a Magyar Sajtófotó, Hórusz Archívum és a háromszoros Oscar-díjas, Vittorio Storaro képeiből nyílt tárlatok, de a konténerek kiállításain is tartanak szakmai vezetéseket. A Fotóutca programjai ingyenesek, de esetenként előzetes regisztrációhoz kötöttek. A szervezők a műsorváltozatás jogát fenntartják.

III. Fotóutca Fesztivál
2017. április 21-23.
Reklámok