35. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Félidejéhez érkezett a 35. Magyar Sajtófotó Kiállítás, a hazai seregszemlére 234 fotóriporter összesen 6259 képpel nevezett, ezek közül választotta ki az öttagú nemzetközi szakmai zsűri a május 28-ig látható több mint 360 díjnyertes munkát. Kőrösi Orsolya, a Mai Manó Ház és Capa Központ ügyvezető igazgatója a március 27-i kiállítás megnyitón üdvözölte, hogy az intézmény idén tavasszal már negyedik alkalommal ad otthont a sajtófotó kiállításnak, melyen nagyszerű alkotók nagyszerű képekkel képviselik a magyar szakmát. Megemlékezett az alapítás dátumáról, 2013. július 13-ról is, mivel a fotóintézet fenntartója, az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén a Capa Központot jelölte ki a Robert Capa Gyűjtemény vagyonkezelőjének, az intézmény így a fotóriporter születésének 105. évfordulójára emlékezve állandó tárlatot is nyithat majd 2018-ban. Kőrösi Orsolya továbbá bejelentette, hogy a Capa Központ a Magyar Újságírók Országos Szövetségével együttműködésben fotóriporteri életműdíj alapításával járul hozzá a magyarországi sajtófotó jelenlétéhez és megerősítéséhez.

Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke köszöntőjében az emberséges fényképezést emelte ki, a szociofotókban erős kiállításon a szegénység és az elesettség jelenléte igazán szembetűnő. Sok elkötelezett, tanulmányaikat még be nem fejezett fiatal fényképe függeszkedik a kiállítótérben. Köszöntőjének zárásaként a 35 év alattiak Hemző Károly díjáról és az 1992 óta kiadott sajtófotó katalógusról is említést tett.

Szlukovényi Tamás, a zsűri elnökeként a fotózás jövőjéért aggódott, hiszen okostelefonnal a zsebében mindenki fotósnak gondolhatja magát. A fotóriporter Noé bárkája a vizuális képözönben, aki nemcsak elsajátítani, de tanítani is képes a fotózást. Autófókuszos csodák, csalások ide vagy oda úgyis a jó kép a lényeg, a kiállítás maga is ezt bizonyítja. Éles, színhelyes fotót csinálni könnyű, de emberséggel állni a témához az igazán fontos – hangsúlyozta végül kitekintőjében a Reuters korábbi főigazgatója.

Szigeti Tamás, MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának titkára szomorú kötelességének eleget téve emlékezett meg a nemrégiben elhunyt Szalay Zoltán Pulitzer emlékdíjas fotóriporterről, a magyar sajtófotó pályázat és kiállítás szellemi atyjáról, pártfogójáról. Szalay Zoltán felesége, László Ágnes idén először adta át az alapító nevéről elnevezett díjat a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek, Sivák Zsófiának.

A 35. Magyar Sajtófotó Kiállítás támogatójaként a Canon kommunikációs vezetője, Kováts Botond elmondta, hogy a 170 m2-nyi kiállító területre 150 méter hosszan, közel 5.5 milliárd pixelnyi történet került ki. Idén is mellőzték a kiállítók a paszpartúzott képeket, a nyomtatott sajtó világát megőrizve, tekercsformátumból vágták a fotókat a falakra, még 16 méternyi hosszú csík is előfordult. Az ünnepi díjátadás előtt a kiállítás installációjának egy szlogenjét is méltatta zárásképpen: A képek a jövő nyelve.

35. Magyar Sajtófotó Kiállítás
Capa Központ
2017. március 28 - május 28.