Save the Date Májusra!

Várnai Gyula Békét a világnak! című projektje képviseli hazánkat az idei Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában. Az autodidakta művész több installációjával idézi meg a múlt tanulságainak, képi szimbólumainak futurológiai elképzeléseit és utópiáit, szembesíti azokat a jelen kihívásaival. Munkái kapcsán felvetődik az emlékezés, a nosztalgia szerepének fontossága az elkövetkező korok világképének alakításában. Mind a tudomány, mind a művészetek munkájában a futurológia szolgálatába állnak, a művész a jövőkép lehetséges változatainak felvázolásán fáradozik. Bár a 21. század paradigmatikus változásokat, technológiai és történelmi fordulatokat hoz, mégis úgy tűnhet, hogy a múlt vízióiban megfogalmazott vágyképek újabb és újabb reinkarnációkban öltenek majd testet.

Várnai Gyula: Békét a világnak!
Magyar Pavilon, Giardini della Biennálé, Velence
Kurátor: Petrányi Zsolt, kurátor
Megnyitó: 2017. május 12., 14 óra

Nágák, elefántok, madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből című kiállítás egészen 2017. augusztus 20-ig hosszabbították meg a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban, mely a térség művészi textilművességet követi nyomon. A tárlat földrajzi, időbeli és antropológiai szempontból is vizsgálja a délkelet-ázsiai mintarendeket, azok rituális szerepeit, az egyes népcsoportok jellegzetes viseleteinek és textiltípusainak ábrázolásán keresztül ismertet meg hiedelemvilágukkal, ünnepeikkel és szokásaikkal. A magyarországi közgyűjtemények (Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum) értékes, ritkán látható anyaga mellett magángyűjtők és kutató-tudósok helyszínen gyűjtött tárgyait is felvonultatja a múzeum. A meghosszabbított kiállítás vadonatúj egységgel is bővült, a kortárs pop-up sarokkal, mely 2017. május 9-től a Nágák, elefántok, madarakhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai pályázat gyermekművészeti alkotásait mutatja be. A kiállítás inspirálta, babákra álmodott viseletek az Etyeki Alapfokú Művészeti Iskola textilszakos növendékeinek munkáit dicséri. 2017. május 27-én szombaton 16 órakor sétáló tárlatvezetés tart Fidlóczky József Színes Laosz, laoszi színek címmel. Az erdőmérnök 1979 és 2007 között dolgozott Laoszban. Munkája során külső szemlélőként figyelhette meg az ország sokszínű kultúráját, elmeséli majd az egymás mellett élő népek különböző kultúrájának találkozásáról szerzett benyomásait. A programon normál belépőjegy árával lehet részt venni: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Részvételi szándék a hopprogram@hoppmuseum.hu e-mail címen jelezhető. Hagyományteremtő módon rendezik meg a Japán Napok kétnapos ünnepségét a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében és Nemzetek Házában (Bp. VI. Bajza utca 54.), mely az ázsiai szigetország tradicionális kultúráját mutatja be. A rendezvényre a belépőjegy mindenkinek egységesen 800 Ft/fő/nap, mely mindkét helyszínre érvényes.

Nágák, elefántok, madarak - Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
2017. augusztus 
Japán Napok 
2017. május 12-13.

A Black String zenekar idén májusban debütál a Budapest Music Centerben határokat nem ismerő, kortárs zenéjével, mely ötvözi a hagyományos koreai és az improvizációs jazz zenét. Az ősi húros hangszeren (geomungo), bambuszfuvolán (daegeum), ütőhangszereken és elektromos gitáron játszó négytagú együttest egyedi és különleges hangzásvilágáért kedveli a világzene nemzetközi közönsége, mely az ázsiai intuíció zenei kifejezésmódjából merítkezik. Az együttes célja egy olyan új hangzásvilág felkutatása, mely a hagyományos zene sajátjává teszi eszköztára minél szélesebb spektrumát, egyben harmonizálni tudja a világzene más kifejezésmódjaival is. A zenészek 2011 óta sikeresen turnéznak olyan világhírű fesztiválokon és helyszíneken, mint a Londoni Jazz Fesztivál (Egyesült Királyság), Jarasum Nemzetközi Jazz Fesztivál (Dél-Korea), Jazz sous les Pommiers (Franciaország), Penang-szigeti Jazz Fesztivál (Malajzia), Oslói Világzenei Fesztivál (Norvégia) és a Womex 16 Official Selection (Spanyolország). A geomun-go erőteljes, kitörő hangja, a koreai ütőhangszerek vad lüktetése és a gitár improvizatív játéka megragadják a hallgatóság érzékeit. Az előadásra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Black String
Budapest Music Center, koncertterem
2017. május 23., kedd, 19:30
Yoon Jeong Heo – geomungo (hathúros citera)
Jean Oh – elektromos gitár
Aram Lee – daegeum, yanggeum
Min Wang Hwang – vokál, ütőhangszerek

A madeinhungary 2004 óta, a MeeD – Meeting of European and Central European Designers – 2012 óta Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező iparművész és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében valósul meg. A tervezőpáros a MOME Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (korábban Magyar Iparművészeti Főiskola) végzett, majd mindketten a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak, ezen kívül az Eventuell Galéria alapítótagjai, Ipari Formatervezői Nívódíjasok és Kozma ösztöndíjasok is. A belsőépítészeti- és textiltervezésen kívül közel 200 kiállítás, rendezvénysorozat szervezése és rendezése fűződik a nevükhöz, többek között az Eventuell Galéria tárlatai, az 1990-s évek Textiváljai, az 1994-es BútoroSokk című kiállítás. A madeinhungary+MeeD kiállítás finisszázsa május 7-én 16 órai kezdettel Molnár Szilvia az Octogon magazin szerkesztőjének és Szigeti Szilvia kurátor közös tárlatvezetésével és Góbi Rita Társulatának Tárgy-Tér-Tánc látványos előadásával zárul.

Három magyar sakkfenomén, a többszörös olimpiai és világbajnok Polgár nővérek biográf dokumentumfilmje (rendező: Yossi Aviram), A Polgár lányok a sakkról szól, de nem sakkfilm, inkább emberi családtörténet, mely az egzisztenciális problémákat felvető sakk körül forog: gyermeknevelésről, nemek különbözőségéről, a szeretet erejéről valamint az “élhető létezés” és a “folyamatos teljesítés” közötti ellentmondásról. Polgár Judit, Zsuzsa és Zsófia az emberiség sakktörténetének különleges fejezetéből hősként lépnek elő. Három magyar testvér az édesapjuk támogatásával – egyesek szerint ellentmondásos kísérlet részeseiként – egész koragyermekkoruktól kezdve arra készültek, hogy sakkvilágbajnokok legyenek. Polgár László, a megszállott apa úgy döntött, bebizonyítja, hogy a zsenialitást meg lehet szerezni, megfelelő neveléssel bármely egészséges gyermek zsenivé fejleszthető. Lányai nem jártak iskolába. Nem játszottak bújócskát a többi kislánnyal, egymás társaságában nőttek fel, miközben keményen dolgoztak a kitűzött célért. Családtörténetük 40 évet és három kontinenst ölel át – sikereikről, kudarcaikról, szívfájdító elvállásokról és a szeretet jótékony közbenjárásáról mesél a rendszerváltás előtti Magyarországon, amikor a nemzetközi siker gyakran társadalmi kivetettséggel, a börtönbe zárás veszélyével járt. Napjaink Polgár lányai Texasban és Izraelben élnek, a család szerteágazó távkapcsolatokat ápol, gyakran kell számot vetniük elvándorlással, személyes elszigetelődéssel. A Yossi Aviram dokumentumfilmje magyar, héber, angol, német és spanyol nyelven feliratozott, de a magyar közönség számára a rendező narrációja, Vörös Szabolcs magyar hangján szólal meg.

A reformáció emlékévében – Luther Márton éppen 500 éve szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára – a bel canto királynőjének, Maria Callas halálának 40. évfordulójára is emlékezik a Müpa és a Pannon Filharmonikusok Vincenzo Bellini utolsó operájával, A puritánokkal (május 18-án és 21-én). Az olasz vokális perfekcióra, a bravúros énekre okot adó búcsúdarab már a párizsi bemutatója idején, 1835-ben is hatalmas sikert aratott, Viktória brit királynő kedvenc operája lett. Némedi Csaba az előadás vezérfonalaként Maria Callas legendás, a Juilliard Schoolban tartott mesterkurzusát idézi meg a „színház a színházban” dramaturgia jegyében. A puritánok, az 1658-ban, az angol polgárháború alatt játszódó szerelmi háromszöget elmesélő opera nehézsége leginkább az énekesekkel szemben támasztott, szinte teljesíthetetlen elvárásokban rejlik, hiszen a tenorszólamok legmagasabb hangja általában a kétvonalas C, addig Bellini több D, sőt egy helyütt kétvonalas F hangot is írt a partitúrába. A Müpa koprodukciós partnereként az előadás zenekara, a Pannon Filharmonikusok nem csupán Bellini partitúrájának megszólaltatásáért felel, de május 22-én a pécsi Kodály Központba, a zenekar állandó játszóhelyére is ellátogat a produkció. Az előadás karmestere a bel canto hivatott mestere, a bresciai születésű Riccardo Frizza lesz, akit Rossini-specialistaként tart számon a zenei világ, továbbá közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera énekkara. A két főszerepben az angliai születésű, de Ausztráliában nevelkedett Jessica Pratt-tet és a szardíniai tenort, Franceso Demurót hallhatjuk. A nemzetközi énekesgárda (Alekszej Markov, Bretz Gábor, Sebestyén Miklós, Ninh Duc Hoang Long és Szántó Andrea) mellett Popova Aleszja, a Magyar Nemzeti Balett sztárja ezúttal egy különleges színházi szerepben is bemutatkozik – Maria Callasként.

Vincenzo Bellini: A puritánok
MÜPA
Operaelőadás: 2017. május 21.

Amilyen különleges volt a lengyel Beksiński család élete, olyan rendkívüli a róluk készült Jan P. Matuszynski rendezte, Az utolsó család című film is.  A hetvenes évek közepétől harminc éven keresztül követhető végig a szürrealista festményeivel nemzetközi hírnevet szerző apa, a nyolcvanas években kultuszstátuszba kerülő DJ és rádiós műsorvezető fiú a család nőtagjaival együtt, akik próbálják elviselni az excentrikus férfiakat. Lengyelország modern kori változásai a családon keresztül, nagyrészt egy lakótelep két lakásából látható. Az utolsó család a legkevésbé sem életrajzi film, inkább különleges családi tabló, mely egy rendkívül furcsa famílián keresztül mutatja be az életet a keleti blokkban – anélkül, hogy bármilyen formában is politizálna. A fanyar humorú drámai mozi bejárta a világ filmfesztiváljait: Locarnóban a legjobb színésznek járó díjat nyerte, Chicagóban a művészeti rendezést és a fényképezést ismerték el, míg a Lengyel Filmfesztiválon a legjobb film, színész és színésznő, valamint a közönség elismerését kapta meg.

Az utolsó család (Ostatnia rodzina), 123 perc, (16)
színes, lengyel film
Rendező: Jan P. Matuszynski
Forgatókönyv: Robert Bolesto
Főszereplők: Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik,
Aleksandra Konieczna, Andrzej Chyra, Zofia Perczynska
Forgalmazó: Mozinet
Gyártó: Aurum Film
Országos bemutató: 2017. május 11.
Reklámok