stART Fesztivál | Múzeum+

A Magyar Nemzeti Galéria egy lelkes, kreatív fiatalokból álló csapattal együttműködve rendezi meg május 20-án, szombaton este rendhagyó zenei és művészeti, kifejezetten a tízen-huszonéveseknek szóló és közreműködésükkel létrehozott stART Fesztivált.

A Múzeum+ hétvégi extrájának különlegessége, hogy annak összes programját, grafikai arculatát és online kommunikációját egy 14 fős lelkes és kreatív fiatalokból álló csapat szervezte, közel fél éven keresztül, heti rendszerességgel. A fiatalok lehetőséget kaptak a múzeumtól arra, hogy a képzőművészeti alkotásokról szóló gondolataikat és érzéseiket saját ötleteik alapján adhassák közre és olyan programok valósulhassanak meg az általuk kedvelt és ismert fellépők részvételével, melyek kimondottan a saját korosztályuk számára vonzóak. A fesztivál egyben teret enged tehetséges fiatalok bemutatkozására, legyen szó zenéről, költészetről, tárlatvezetésről, mozgásszínházról vagy éppen design- és kreatív tervezésről. A múzeum további célja a kezdeményezéssel az volt, hogy ne csak megszólítani próbálja, hanem be is vonja a Magyar Nemzeti Galéria életébe, annak aktív részesévé tegye a tízen-huszonéves fiatalokat.

Az estébe nyúló fesztiválon fellép többek között a Bermuda zenekar, az instrumentális surf superego The Keeymen valamint DJ Petrányi, azaz Petrányi Zsolt, a múzeum Jelenkori Gyűjteményének vezetője – az első hazai slam esemény ötletgazdájaként – öt slammernek (Basch Péter, Bárány Bence, Galló Bence, Kemény Zsófi, Mészáros Péter) adja majd a zenei aláfestést. A múzeum kiállítótereiben tárlatvezetésekkel, zenei improvizációkkal (Cseh Péter a Majális és a Tetemrehívás , The Best Bad Trip késő gótikus szárnyasoltárok előtt, Sesztay Csanád gitárral a Lépésváltás tárlaton, koboz, hegedű és francia sanzonok pedig Losonczy Tamás Tisztító nagy viharával szemben) és akusztikus koncertekkel (pop, rock, blues, reggae, funk hangzásvilággal) találkozhatnak a résztvevők, az alkotni vágyókat workshopok (petpalackokból kinetikus szoborépítés, post it-papírhíd kedvenc műtárgyakhoz, fotózás, árnyképek rajzolása) várják, illetve megtekinthetik a modernizált klasszikusokra szakosodott Spirita Társulat előadását a galéria lépcsőin, ahol a Bethlen Téri Színház színészei világirodalmi monológokat adnak elő új értelmezésben – arra keresve a választ, mit is jelenthet a világot jelentő deszkákon a lépésváltás.

A fesztivál idején az egyik legismertebb és legkeresettebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz műveiből, április elején nyílt időszaki kiállítás is – izgalmas tárlatvezetésekkel – megtekinthető.

via Magyar Nemzeti Galéria

stART Fesztivál
Magyar Nemzeti Galéria
május 20. (szombat) 18.00-22.00