Klasszikus és kortárs értékek az idei Múzeumok Éjszakáján

Több mint 320 intézmény mintegy 2000 programot regisztrált eddig a június 24-én megrendezendő Múzeumok Éjszakájára, melynek idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen, mely a reformáció 500 éves évfordulójának megünneplése mellett a Múzeumok Éjszakájára is színes programokkal készül – jelentette be Závogyán Magdolna, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a budapesti Vasarely Múzeumban.

Az értékőrzés tematikához csaknem minden helyszín kapcsolódik, annál is inkább, mert nemcsak a gyűjteményeik kiemelkedő darabjaira, hanem az intézmények dolgozóira is irányul a figyelem, hisz számos kincsünk, értékünk a múzeumi szakembereknek köszönhetően maradhatott, maradhat fenn.

Kiemelt helyszínként cívisvárosunk is gazdag kínálattal várja a látogatókat. Japán babák, lángoló csigák, friss festészeti tendenciák és erotika – csak néhány téma a Múzeumok Éjszakája debreceni kínálatából.  A rendhagyó tárlatvezetések mellett szamurájharc- és hagyományőrző bemutatók, bábszínházi előadások, koncertek várják az érdeklődőket. A Múzeumi Negyed intézményei mellett a Református Kollégium és a Nagytemplom is bekapcsolódik a programokba.

Vietnámról szóló kulturális előadásokkal, filmvetítéssel (Pop-Eye), gasztrofogásokkal,  hős Ráma hercegről szóló indiai táncbemutatóval és thai fagyivásárral várja a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum a Szent Iván Éjt ünneplőket. Bogarászni lehet majd az ízeltlábúak között az Újpesti Lepkemúzeumban, Orpheusz és Euridiké a pokolba száll egy táncest erejéig a Magyar Nemzeti Múzeumban, Koltai Róbert Móricz-estet tart a Műcsarnokban. Valódi sörkertet rendez a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum sörkorcsolyával, sörtörténeti előadásokkal, sörmámoros sramlizenével, kézműves sörfőzdék remekeivel, sörivóversennyel, sörkvízjátékkal. Megemlékező kiállítások várják az érdeklődőket Tompa Mihály és Arany János bicentenáriuma (OSZK, PIM) és Szabó Magda centenáriuma alkalmából (PIM). Az ELTE Perjátszóköre idén “Ezerkiláncszázötvenhatot” veszi elő a Fővárosi Törvényszéken (regisztrációköteles). De La Motte- Beer-palota rengeteg strucctojást állít ki, de Mogyoró Kornél ősi hangszerekre írt zenekompozícióit sem lehet kihagyni a Vármúzeumban!

Idén először van szóvivője, „arca” a rendezvénynek. Für Anikó Jászai Mari-díjas, érdemes művésznek szenvedélye a múzeumjárás, gimnazista korában komolyan fontolgatta is a múzeumi pályát. 2017-ben is egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag 1700 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 800 Ft, mely nemcsak a csatakozott intézményekbe való belépésre, és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai és a kisebb intézményekhez a három útvonalon közlekedő elektromos kisautó körjáratokat is érdemes lesz igénybe venni. Ráadásul az éjszakázók már a Jegymester honlapján is vásárolhatnak karszalagot. Aki ezt a megoldást választja, nemcsak kényelemesebben juthat belépőjéhez, de karszalagja árának összegével egyben támogatja is azt az intézményt, amelyet az online felületen való vásárlásnál megjelöl.

A budapestiek számára ismét bővül a környezettudatos közlekedési lehetőségek száma. Idén elektromos autóval közlekedhetnek a látogatók, melyet a GreenGo jóvoltából féláron, regisztrációs díj fizetése nélkül használhatnak aznap az érdeklődők, valamint kedvezményes áron váltható negyedéves bérletet a MOL BUBI használathoz.  A MÁV a korábbiakhoz hasonlóan ebben az évben is 50%-os kedvezményt biztosít a vonatjegyek árából a Múzeumok Éjszakáján több nagyvárosba.

2017-ben két pályázatot is hirdettek a szervezők. A Nap Műtárgya címmel a múzeumok által beküldött és kiválasztott alkotásokat a Szeretlek Magyarország! facebook oldalán mutatják be a Múzeumok Éjszakáját megelőző egy hónapon keresztül, naponta egyet-egyet. A közönségnek szóló Be a múzeumba! pályázatra pedig olyan használati tárgyakkal lehetett nevezni, melyek jól kifejezik korunkat, érdemes megőrizni azokat az utókor számára. A zsűri által kiválasztott 18 tárgyra  – szelfibot, kutyagallér, plüss állatka, kapszulás kávéfőző, drón és falra szerelhető biciklitartó is –  június 14-ig lehet szavazni a Múzeumok Éjszakája facebook oldalán. A zsűri és a közönség fődíjas alkotása elnyeri a jogot, hogy a Múzeumok Éjszakáján valódi kiállítási tárgy legyen. Egyikőjüket a Nemzeti Múzeumban, a másikat a Néprajzi Múzeumban tekinthetik meg majd a látogatók Szent Iván Éjszakáján.

A rendezvény fő szervezője az Emberi Erőforrások Minisztériuma, fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség, médiapartnere az MTVA és a DOQ. Az évente közel félmillió látogatót vonzó Múzeumok Éjszakája programkínálatáról részletes információ a Muzej weboldalon és az esemény mobil alkalmazásán található, a fővárosi programokról pedig a Múzeumok Éjszakája programfüzetből tájékozódhatnak az érdeklődők. (via Múzeumok Éjszakája/Pont Blogazin)

Reklámok

Klasszikus és kortárs értékek az idei Múzeumok Éjszakáján” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva.