A hónap műtárgya 17/6. | Dell’ Edera Dávid: Balkon

Lakótelepi csendes nyári hétvégén a nagycsalád tócsnit készít a sütőmasinában, az értelmiségi nagyszülők pókereznek a két unokával, felhallatszik, ahogy a gyerekek fociznak, rúgják a bőrt a falnak a grundon. Egyikőjük kiszáll a játékból, unottan rágyújt az ablakban. A focizó afrokölyök dühösen magának kéri a labdát, mert kimaradt a passzból. Hirtelen az egyik srác apja is feltűnik, hogy rendet tegyen végre. Képtelen csetepaté támad aztán, a botrányos közjáték nehezen kanyarodik vissza megszokott, halk medrébe, hogy „újból lehunyja sok szemét a ház”. Legalább annyira hihetetlen a zajos végkifejlet, mint a Van Gogh és Miro reprók a panellakás falain, az esernyős virtigli koktélok a kártyapartyn.

Részlet a rajzfilmből via Metropolitan Egyetem

Izgalmasan felépített animációs dramaturgia szürreális robajjal ér tetőpontjára, az ablakok dagályos pária kardalát követő nagylelkű gesztus – főhajtás a „fekete bakelit” előtt a panelszobában – sem kerülheti el a szomorú katarzis patetikus túlzásait. Vizuális formanyelve realistán ragaszkodik a nyárutósra színesedő posztszocialista életérzéshez, kedveli a játékfilmes nagytotálokat is, noha nagyközelikben is szeret elidőzni, a képkivágások okosan szövik magukat hálóba. Spoileresnek tűnő főcímtémája áttetszőségét a mindennapos epizódokból összeálló láthatatlan sztori odázza el, csendesen ülnek a képi poénok, ahogy lankadnak a mögöttes akarások. Gesztusszerű, artikulálatlan hangeffektjei jól domborítják ki a lakóközösség karakterét, a bonyodalom indulatos tabutermészetét. Szójátékkal kecsegtető címe – Balkon – a panellakások fájó hiányát szellőzteti meg, nem sajátítja ki azonban magának a lakótelepi életet a vasfüggönyön inneni térfélre. Felhőkarcolók elődjeiként, az afrikai kontinens és az arab államok óvárosi vályogházai szintén a helyszűke miatt létesültek hasonlóan takarékos, emeletes formátumúra. Legtöbbjük – dekoratív szépségük, természetes kiképzésük miatt – a Világörökség részét képezi. Magyarországon a világháborút követően Sztálinvárosban épült először panellakás, az első nagyobb lakótelep-komplexumot Kelenföldön építették fel. Belsőépítészeti kialakításukra – az evőeszköz-készlettől a bútorcsaládokig – a ’60-as években speciális formatervezői projektek indultak.

Dell ‘Edera Dávid Balkon című animációs rövidfilmje elnyerte az idei 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a Magyar Filmkritikusok díját. Dell’Edera Dávid (1991) a Budapesti Metropolitan Egyetemen végzett. “Balkon” című diplomafilmjét a Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula- pályázatán nyert támogatásból, az Umbrella Kreatív Műhely és a Budapesti Metropolitan Egyetem koprodukciójában készítette.

címfotón részlet a rajzfilm teaseréből

Balkon (Balcony) 2016, 06 ' 18 "
magyar rövidfilm (teaser ITT)
Rendező : Dell' Edera Dávid
Technika: azámítógépes animáció 3D
Producer: Csornay Péter; M. Tóth Éva
Animáció: Burján Gergely, Kiss Virág, Terjék Zsófia
Vágó: Bacskai Brigitta
Hang: Zányi Tamás
Zene: Kovács Eszter
Gyártó: Umbrella Kreatív Műhely Kft., Budapesti Metropolitan Egyetem