SthD júliusra!

Gilbert & George művészpárosa a nyár kellős közepén veti bele magát napjaink urbánus kavalkádjába, 2013 után született kollázsaik egyenesen Kelet-Londonból érkeztek. A Ludwig Múzeum tereire szabott látványvilággal készülnek, kompozícióikban meghökkentőre társított képelemeket, élénk színeket, puritán maszkokat, erős kontúrokat kap az elhatárolt diverzitás, dekadens formalizmus. Gilbert & George alkotóduója a queer popkultúra színpadias bennfentességének báját elhagyva rukkol elő alumni szlogenpatronjaikkal. Sztereotipizált vegytiszta monotóniájuk egy csipetnyi izgatottra imitált katarzist, iróniával felfűtött lázat sem enged a nyomatokra, mégis szitokszavakkal manifesztál, bigottan inzultál, kapuzárásilag pánikol fiatalsággal a háta mögött, széthulló istenképük az atya szenvedés teli, fenyegető maszkrítusaiban ölt testet. Gilbert & George művészpárosa több mint 40 éve alkot együtt, közel 3000 műalkotást jegyeznek, első retrospektív kiállításukat az eindhoveni Stedelijk Van Abbemuseum rendezték 1980-ban, melyet 1985-ben a New York-i Guggenheim Museum válogatása követett. 1990-ben és 1993-ban Ázsiában is kiállítottak, Oroszországban és Kínában. 2005-ben ők képviselték Nagy-Britanniát a Velencei Biennálén. A Tate Modern átfogó kiállítása 2007-ben Münchenen és Torinón át egészen az Egyesült Államokig utazott. Számos díj birtokosai, többek között a London Metropolitan University tiszteletbeli filozófiaprofesszorai, 2017-ben pedig a Royal Academy of Arts választotta őket a tagjai közé. (Pont Blogazin/Ludwig Múzeum)

© Végel Dániel / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Adattára

Gilbert & George
Bűnbak képek Budapestnek
Ludwig Múzeum
2017. július 8 - szeptember 24.

címfotó LEVEGŐ / AIR, 226 × 381 cm, 2013.  
copyright Gilbert & George
courtesy of Galerie Thaddaeus Ropac, London ・ Paris ・ Salzburg

Robert Capa végre igazán közel kerül a frontvonalhoz immár a haditudósítóról elnevezett budapesti központban is a június 27-én nyílt fotótárlaton. A válogatás a fotóriporter ötven képét tartalmazza az első megbízások egyikeként elhíresült Trockij dán beszédét megörökítő képtől az indokínai háborúban exponált utolsó felvételekig. Tizennyolc kép a Budapesten őrzött Robert Capa-gyűjteményből most kerül először a nagyközönség elé. A tárlat a fotózás kompozíciós gyakorlatának bemutatására helyezi a hangsúlyt azzal, hogy ismert felvételeit megelőző vagy később készültekkel egészíti ki a riportok „hátországát” is bemutatva. „Robert Capa sosem csak az esemény önmagában való megörökítését tartotta fontosnak, hanem az előzményekét és a következményekét éppúgy: egy háború sosem az első lövéssel kezdődik és nem is az utolsóval ér véget. A kiállított fotográfiák nemcsak a háború lövészárkait mutatják meg, de Robert Capa képein a békés pillanatokat is megőrizte” – hangsúlyozta megnyitó beszédében a kurátor, Csizek Gabriella. (Robert Capa életéről bővebben ITT.) A 2008-ban megvásárolt fotográfiákkal New York és Tokió mellett Budapest vált a Capa-hagyaték legfontosabb őrzőjévé. A Robert Capa életútját bemutató Master’s Set III (Mestergyűjtemény) sorozat kilencszázharminchét, a ’90-es években készült nagyítást tartalmaz. Ezeket a fotográfiákat Robert Capa öccse, Cornell Capa és Richard Whelan fotótörténész (Robert Capa monográfusa) válogatták ki 1990-1992 között Capa által hátrahagyott közel 70 ezer negatív közül. (Pont Blogazin/Robert Capa Központ)

Egy tizenéves kínai katona portréja. Hankou, Kína, 1938.
március [Boy soldier, Hankou, China], March 1938 © Robert
Capa © International Center of Photography/Magnum Photos

Robert Capa, a haditudósító
Robert Capa Központ
2017. június 28 - december 31.

Szilágyi Lenke fotókiállítása Alternatíva címmel a Neon Galéria idei utolsó nyári tárlatán, a szakma és a közönség előtt még soha be nem mutatott, ’80-as években készült képeiből ad válogatást. Spontán etűdök morcosan láncdohányzó lilaruhás nőkről és férfiakról iskolapadban, turistabusz előtt, sopánkodva ünneplőben.

Szilágyi Lenke - Alternatíva
Neon Galéria
2017. június 16 – július 20.

A Japán Baráti Társaság az M5 tévécsatornán két ismeretterjesztő filmet is ajánl a forró nyári napokra a szobában hűsölőknek. Hokkaidó madártávlatból az ország legészakibb hegységekkel és vulkánokkal teli szigetét mutatja be a Daisetsuzan Nemzeti Parkkal, melyben számos magas hegycsúcs és onsen termálfürdő is található. (Hokkaido madártávlatból, M5 1. rész: július 11 (kedd) – 20:10, 2. rész: július 11 (kedd) – 20:30). A nindzsák legendája kivételes fizikai képességű mesterekről készített portréfilm, akik kiváló szinten űzték a harcművészetet. Gyakran orrgyilkos, tolvaj vagy kém ügyekbe keveredtek, de roppant leleményes, ellenségüket megtévesztő, a gyógyítás tudományát is magas fokon művelők hírében álltak, képzésükről, életükről és jelentős harcaikról szól a film. (A nindzsák legendája, július 21 (péntek) – 20:10).

A Koreai Kulturális Központ 2017-ben is megszervezi a „Global Taste of Korea” gasztronómia verseny hazai fordulóját. A verseny mottója egyúttal tükrözi a szervezők szándékát is: Találj rá  Koreára a hazai alapanyagok és ízek között! Idén a helyszínen ugyan nem lesz lehetőség drukkolni a séfeknek, de online mindenki csatlakozhat: drukkolhat, játszhat, kérdéseket tehet fel versenyzőinknek, a zsűrinek vagy akár a szervezőknek. A közvetítés alatt megismerhetik a koreai alapanyagokat és a versenyzők által készített ételek receptjeit. Sőt, ha részt vesznek az online játékban, meg is nyerhetik a Koreai konyha című magyar nyelvű koreai szakácskönyvet, amely rövid kulturális bevezető után a koreai alapanyagok beszerzése és előkészítése mellett az otthoni konyhákban is elkészíthető ételek   recepjeit is tartalmazza! A kérdések az online közvetítés alatt július 8. 15:00-17:00 között hangzanak el. Eredményhirdetés: július 8. 17:10. Élő közvetítés a versenyről: www.facebook.com/koreaikultura/ vagy http://livebroadcast.hu/koreai-fozoverseny-2017.html (hamarosan elérhető!)

A Kpop World Fesztivál 2011-ben indult útjára és azóta világszerte meghódította a K-pop rajongókat. Magyarország idén 4. alkalommal került be a résztvevő országok közé a Koreai Kulturális Központ szervezésében. A programban a világ minden tájáról jelentkező tehetségek mutatják meg tánc- és énektudásukat, melyet kizárólag a koreai popzene inspirált. A fesztivál budapesti elődöntője július 15-én, az Átrium Filmszínházban este 19 órától kerül megrendezésre. A versenyre jelentkező csapatok, illetve egyéni előadók videós pályázatai, szakmai előzsűrizésen esnek át, így végül 10 pályázó lesz az, aki megméretteti magát a budapesti színpadon. A versenyen a legjobb eredményt elérő első 2 helyezett videója felkerül a verseny hivatalos online felületére, melyen a világ minden régiójának első 2 helyezettjei szintén láthatóak. Az idei 68 ország legjobbjai közül egy dél-koreai zsűri választja ki azokat a szerencséseket, akik a Koreában zajló döntőn részt vehetnek és csodás díjakért küzdhetnek, valamint képviselhetik hazájukat kedvenc K-pop előadóik előtt. A  verseny  hivatalos közösségi oldala ITT,  hivatalos oldala pedig ITT érhető el. Az esemény ingyenes, regisztrálni július 5-től lehet a kwfhungary@gmail.com email címen keresztül, név és az igényelt helyek (maximum 4) elküldésével. A regisztráció a jelentkezések beérkezési sorrendjében történik. Túljelentkezés esetén a jelentkezők várólistára kerülnek.

A GNAP kelet-európai egy hónapos, Rural Stages (Rurális helyszínek) alcímmel három országban, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon zajló szimpózium – Erőss István képzőművész, az egri EKE Vizuális Művészeti Intézetének igazgatója szervezésében – 10-10 napos programjait minden országban egy rurális környezetben található vagy ahhoz kapcsolódó művészeti csoport állította össze. A 30 napos utazás során 10 napot Bulgáriában, Gabrovtsi faluban töltenek a művészek a Duppini Art Group szervezésében, onnan szerveznek majd kirándulásokat. Ezután Erdély következik, ahol a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ látja vendégül a nemzetközi művészcsapatot. Az utolsó állomás a magyarországi Noszvaj lesz, ahol az utolsó 10 napot töltik a művészek a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület jóvoltából. Az egy hónap alatt számos kulturális és természeti örökséget lesz alkalmuk megismerni a legeltérőbb kultúrából érkező alkotóknak: elmennek a Fekete-tengerhez, megnézik a moldvai kolostorokat, a Brancusi szoborparkot Targu Jiu-ban, Erdélyben ellátogatnak a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz, megismerik a világhírű Parajdi Sóbánya föld alatti térkialakítását, betérnek a Gyímes völgyi esztenákba is. Magyarországon pedig a noszvaji barlanglakások mellől tesznek kirándulást a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Parkba, a Tisza-tóhoz, valamint a Leányfaluba a Dunához. Minden országban helyi képzőművészek csatlakoznak a csoporthoz. Az egyhónapos út során a helyszínen talált anyagokból készítenek helyspecifikus munkákat az alkotók, amelyeket folyamatosan dokumentálnak a szervezők. Az elkészült munkák dokumentációját, valamint az izgalmas egyhónapos együttlétről készített filmet a budapesti Koreai Kulturális Központban július 27-től ismerheti meg a közönség.

Véglegessé vált, hogy a nemzetközileg is elismert forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta legújabb filmje, az Aurora Borealis – Északi fény október 19-én kerül a hazai mozikba Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével. A fordulatokban gazdag, Bécsben, Barcelonában és Lettországban forgatott családtörténet érzékenyen beszél a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről, mely anya és lánya kapcsolatának mélységeit kutatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Szenvedélyes nyomozása az ’50-es évek háborúja utáni Európába vezeti, ahol a rejtélyek végén saját magát találja majd. Nemzetközi szereposztás mellett a lengyel Lesław Żurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre vagy az osztrák Hary Prinz mellett Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán valamint Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek. A film a Vertigo Média forgalmazásában, a Filmteam gyártásában kerül a hazai mozikba. A film Facebook oldala ITT érhető el.  (Pont Bloagzin/Vertigo Média)

Részlet a filmből via Vertigo Média

A Liza, a rókatündér rendezője, Ujj Mészáros Károly szintén júniusban fejezte be második mozifilmje, a X. másfél hónapos forgatását. A már megszokott színészgárda mellett – Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs – tér vissza a vászonra Kulka János. Éva, a gyermekét egyedül nevelő, pszichésen kissé labilis nyomozónő több furcsa halálesetet fedez fel az osztályára kerülő szövevényes ügyek között. Első ránézésre mindegyik öngyilkosság vagy baleset, de Éva több apró részletre is felfigyel, melyek alapján arra gyanakszik, hogy valójában profin álcázott gyilkosságokról van szó. Ujj Mészáros Károly második, gyors ritmusú, erős vizuális világú, pörgős, látványos mozifilmjében szinte senki sem az, aminek látszik. Már megkezdődtek a film vágási munkálatai, nyáron pedig, mikor már kezd összeállni a jelenetek hangulata, Csengery Dániel is elkezdi a filmzene komponálását. A film betétdalait – a Liza, a rókatündérhez hasonlóan – ezúttal is Tövisházi Ambrus írja majd. A film várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.

Részlet az X. című filmből

Tavaly decemberben debütált Tiszeker Dániel rendező és Lévai Balázs producer első nagyjátékfilmje, a Sohavégetnemérős (bővebben ITT). A fiatal színházi színészekből és elsőfilmes alkotókból álló stáb márciusban a Magyar Filmdíjon átvehette a közönségdíjat, a film pedig tavasszal több nemzetközi fesztivál versenyprogramjába is bekerült. Július 3-án az egyik legrangosabb francia független filmfesztivál, a Paris Art and Movie Awards fődíját kapta meg Párizs egyik legpatinásabb művészmozijában, a Le Cinema du Balzacban. A Champs-Elysées-en tartott PAMA idén harmadik alkalommal válogat a nemzetközi független filmes felhozatalból. A zsűri elnöke Mélanie Doutey színésznő, aki a magyar nézők számára leginkább Eduardo Noriega (A farkas) és Jean Dujardin (Soha ne mondd, hogy soha) partnereként lehet ismerős. A Sohavégetnemérős a legjobb film mellett legjobb rendező és legjobb vágás (Mészáros Attila) kategóriájában is kapott jelölést, végül a fesztivál fődíjának számító legjobb film díját nyerte el. A film alkotói közül Tiszeker Dániel rendező, Pataki Ádám operatőr, valamint Horváth András Dezső forgatókönyvíró videóüzenetben köszönték meg Le Cinéma du Balzacban tartott díjátadón az elismerést.

Reklámok