Sziget 25

Volt már Diáksziget (1993), a 25 éves Woodstockot ünnepelve aztán átkeresztelték Eurowoodstockra, 2001-ben Pepsi Sziget lett, majd egy évvel később vált igazán nagykorúvá a Sziget Fesztivál brandnévvel. Coachella és Glastonbury nemzetközi audiovizuális felhozatalához látványosan kapcsolódó, idén jubiláló Óbudai Sziget rendezvényének 24 éves képes fesztiváltörténetét állították ki a Capa Központban. Benkő Imre, fotográfus analóg képei a hajdani szigetlét pillanatait kapták el, míg a 2012-ben alakult Rockstar Photographers csapata mozgalmas, kortárs performansz- és riportfotóin már korunk valamennyi digitális technikai lehetőségét alkalmazta (drón, panorámaképek). A fekete-fehér fotók a szubkulturális létezés csendes-zajos abszurditását örökítették meg a szociofotók meditatív, rezignált műfajának utánérzésével, ahol az önazonosság megélése szorosan kötődött az egymástól elkülönülő kulturális csoportok eltérő dinamikájához. A külföldi és hazai elitművészet húzóereje később már nemcsak a populáris fogyasztói kultúrával keveredett, de a színes dekadencia hibridvalósága el is árasztotta az alsóbb regiszterek letisztult, konceptuális dimenzióit. Az elmúlt két és fél évtized fotói augusztus 31-ig láthatóak a SZIGET 25 – Fesztiváltörténelem című fotótárlaton Csizek Gabriella kurátor, a Mai Manó Ház főmunkatársának válogatásában. A Sziget-fotók lightbox látvány-installációkon, hagyományos és vetített formában is megjelennek a Capa Központ kiállítóterében. A fesztivál ideje alatt maga az intézmény is kivonul a Múzeum Negyedbe, a fotótárlat pedig díjmentesen látogatható majd a Sziget Fesztivál idei, érvényes karszalagjával.

A World Press Photo- és Prima Primissima-díjas Benkő Imre elsősorban analóg fényképezőgéppel dolgozik, de gyakran veszi elő HORIZON márkájú panorámagépét is, 2009 óta pedig digitális kamerát is használ. A tárlat az 1993 és 2016 közötti szigetes munkáiból válogat.

A Rockstar Photographers csapata a Sziget Fesztivál többi rendezvényén is dolgozik. Feladatuk nemcsak a fotózás, hanem a Sziget következő évi arculatának meghatározása. Tagjai között többszörösen díjnyertes fotográfusok, pályakezdő fotósok egyaránt vannak. Az utánpótlás érdekében gyakornoki pozíciót hirdetnek, hazai és nemzetközi pályájukat a későbbiekben is segítik. Állandó tagjai Kálló Péter művészeti vezető és Buda Lorina fotós coordinator Csudai Sándor, Fűrész Zsolt, Major Kata, Mudra László, Mohai Balázs és Varga Benedek fotográfusok.

címfotó via Capa Központ, Sziget 2016 (c) Rockstar Photographers – Csudai Sándor

SZIGET 25 – Fesztiváltörténelem fényképeken
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
Benkő Imre és a Rockstar Photographers: Csudai Sándor, Fűrész Zsolt, 
Kálló Péter, Major Kata, Mohai Balázs, Mudra László és Varga Benedek
Kurátor: Csizek Gabriella
2017. július 12. – augusztus 31.

Belépő 500 Ft (érvényes Sziget 2017 karszalaggal ingyenes)
Reklámok