StheD: Államalapítás Ünnepe

Megnyitása óta a Müpa jazzmuzsikával köszönti az államalapítás ünnepét és egyúttal új hangversenyévadját is elindítja augusztus 20-án. Az utolsó nyári hónapot záró New Orleans Swingfesztivál előtti délutánon és estén – a tűzijáték mellett – a jazz veszi át a főszerepet a Müpa előtti nagyszínpadon, a Zászlótérben és az Üvegteremben. Rossz idő esetén sem maradnak el a szabadtéri események, hiszen a koncerteket a Fesztivál Színházban rendezik meg. A zongorista, Pataj György és a gitáros, Juhász Gábor triója a belső termekben lép fel, hozzájuk csatlakoznak jam session jelleggel a meghívott vendégszólisták, a magyar jazzélet népszerű muzsikusai, Ávéd György, Bille Gergő, Gyémánt Bálint és Varga György.

A szabadtéri színpad programja az idei Jazz Showcase közönségdíjasának koncertjével indul. A fúziós jazzt játszó, 2013-ban alakult Vörös Janka e-Series klasszikus jazzalapokra építkezik, zenéjükben az elektronikus hangzás dominál. A gyökerekhez visszanyúló, swinges hangzást képviseli az RP Show, a frissen alapított kvintett, a klarinétos-szaxofonos Dennert Árpád vezetésével. Ahogy a közönség már évről-évre megszokhatta, a tűzijáték előtt és után a Police Big Band kétrészes koncertjén nagyzenekarra hangszerelt jazz-standardek csendülnek fel, többek között Duke Ellington, Count Basie és Sammy Nestico népszerű szerzeményei is, Szalóky Béla trombitás-harsonás vezette zenekar garantáltan táncra perdíti a közönséget. (Müpa/Pont Blogazin)

Jazz 0820 
2017. augusztus 20., 17:00 — 23:00
Zászlótér, Üvegterem, Kültér
Közreműködők:Vörös Janka e-Series, RP Show, Pataj György Trió, 
Juhász Gábor Trió, Police Big Band (művészeti vezető: Szalóky Béla), 
Ávéd János, Zana Zoltán – szaxofon 
Bille Gergő – trombita
Gyémánt Bálint – gitár

Díjmentesen látogatható a legtöbb múzeum is, érdemes előzetesen tájékozódni a nyitvatartásról. A Ludwig Múzeum a Hejettes Szomlyazók ’90-es évek neoavantgárdját idéző A kopár szík sarjával, Gilbert & George művészpárosával és Westkunst-Ostkunst új gyűjteményes kiállításával és tárlatvezetésekkel várja a közönséget. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Best of Diplomája az államalapítás ünnepnapján zár majd, de a Magyar Nemzeti Múzeumban is megnyitják a közönség előtt a végzős restaurátorok beszámolóját Megmentett Műkincsek 2017 címmel. Magyar Nemzeti Galériában Szenvedély és irónia című grafikai kabinetkiállítás, a Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig szintén díjmentesen látogatható többek között az Arany János bicentenáriumi emlékkiállítás, az Önarckép álarcokban és az Annyi titkom maradt… centenáriumi Szabó Magda tárlat is.

Idén sem marad el a Szánsájn Fesztivál a Cirko-Gejzirben. Ünnepnapi délutáni moziműsorukban málnaszörp és fröccs mellett vetítik a Certain Talent díjas román Robin Hood filmet,  A kincset (2015)  és az eszement jégtekézők fergeteges  norvég vígjátékát, a King curlinget.

Hatodjára hirdették meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és étterme nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. A Pöttyös Panni győzelmét az Országházban jelentették be Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A Pöttyös Panni, Magyarország Cukormentes Tortája – melyet a budapesti Zazzi Cukrászda alkotott meg – nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málna mousse kellemesen savanykás ízét finoman egészíti ki a szilva réteg édessége, jól harmonizál a mákos piskótával is, melynek intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Pöttyös teteje vidámságot, könnyedséget ad a finomságnak, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz.

fotó via Egy Csepp Figyelem Alapítvány, Balatoni Habos Mogyorós

Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, melyet a budapesti Horváth Cukrászda Kft. SUGAR! Design Cukrászdájának cukrásza, a korábbi Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese, Vaslóczki Orsolya készített el. Az idei nyertes remekmű mogyorós habtésztáján szintén mogyorós, roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell és mogyoró hab rétegződik, mogyoróolajos bevonattal. A „Balatoni” jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes, ízletes csonthéjas gyümölcsére és zamatos karakteres ültetvényeire hívja fel a figyelmet. A tortákat augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában árusítják majd, de augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja a nagyközönség a Várkert Bazárnál. A magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft. a verseny főtámogatójaként a Frer Cukrászda Málnás passiójának ítélte oda a különdíját. Idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíjasa a Homok aranya a Horváth Cukrászdától és az Édességlabor tortája, a Kócos kajszi lett.

címfotó via Egy Csepp Figyelem Alapítvány, Pöttyös Panni

Reklámok