6. Szemrevaló Filmfesztivál

Egy hónap múlva indul a Szemrevaló Filmfesztivál a budapesti Művész Moziban, mely immár hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal, tolmácsolással a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvényeként szeptember 21. és 30. között. 4 tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, némelyikük egészen új megvilágításban keresi a maga nézőpontjait.

fotó via Szemrevaló Filmfesztivál, részlet a Fritz Lang című filmből

Az idei fesztivál egyik szenzációja a legendás rendező, Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller. A biográf mű szeptember 21-én nyitja az idei Szemrevalót melyben a német nyelvű kultúra nagy emigránsa, az 1976-ban Amerikában elhunyt legendás, rendező első hangosfilmjét, az M – Egy város keresi a gyilkost készül forgatni egy brutális sorozatgyilkosság ügyére vetve ki hálóját. A német polihisztor személyével egy eddig ismeretlen, a világháború előestéjének weimari korszakát fedezi fel a fesztivál nyitánya. A berlini krimi eredeti, digitálisan felújított kópiája is megtekinthető majd, de bemutatásra kerül egy filmtörténeti ritkaság, az ugyancsak Fritz Lang rendezte Liliom is.

Tavaly, a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon nagydíjat és közönségdíjat nyert Tegnap virágai romantikus vígjátéka a holokauszt feldolgozásának lehetséges módozatairól elmélkedik. A filmből kiderül, mi történik, ha a német genocídiumot olyan emberek kutatják, akik érzelmileg labilisak, származásuk és életmódjuk reménytelenül elválasztja a szereplőket egymástól. Katharina Luther a reformáció korának nőképét árnyalja, az Ideges idegenekben pedig jó nagy kalamajka adódik abból, hogy két munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban. Az idei kínálatban az osztrák Josef Hader Mérgezett egér szatírája is (ismertető bővebben ITT olvasható), valamint az első interaktív mozifilm, a svájci Late Shift krimi, melyben a cselekmény alakulását a nézők szavazatai döntik el egy applikációval.

A nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmeket is vetítenek a Szemrevalón. A művészetet pártolók az idei Berlinálén debütáló, Beuys életét bemutató alkotásnak örülhetnek, míg az irodalom szerelmesei minden bizonnyal kíváncsian pillantanak majd be Peter Handke Párizs környéki otthonába. Az idén 75 éves Büchner-díjas írót a filmbarátok a Berlin felett az ég forgatókönyvírójaként ismerhetik. A Dark Star pedig A nyolcadik utas: a Halál sci-fi földönkívüli lényeinek megalkotásáért Oscar-díjjal jutalmazott Hans Rudolf Giger különleges birodalmába és házába vezeti el a nézőjét.

A filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd, az előadások után idén is beszélgetéseken és közönségtalálkozókon vehetnek részt a Szemrevaló Filmfesztivál mozinézői. (Szemrevaló Filmfesztivál/Pont Blogazin)

címfotó via Szemrevaló Filmfesztivál, jelenet a Late Shift című filmből

6. Szemrevaló Filmfesztivál
Művész Mozi
2017. szeptember 21 - szeptember 30.
Reklámok

6. Szemrevaló Filmfesztivál” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva.