Best of 2017

Idén a Pont Blogazin rajongói inkább moziba jártak és elmerültek a kulináris élvezetekben, mintsem festményeket, fotográfiákat mustráljanak a múzeumok falain, nézőcsalogatóként persze magát a kurátori kiállítóteret is szívesebben álmodta mozivászonra a svéd rendező, Ruben Östlund A négyzetben. Az évad legtöbb olvasói számot kivívott “Legeslegjobbja” mégsem a cannes-i Arany Pálmás mozi, hanem a melankolikusan szerelmes, nyári film a Porto 35mm lett, melyben a tragikusan fiatalon, autóbalesetben elhunyt Anton Yelchin utolsó szerepét alakította. A válófélben civakodó francia házaspár története, a Rég nem szerelem a második Legjobb film címét hódította el a harmadik helyezett Szafari, a korántsem természetbúvárkodó szavannatúrákról forgatott osztrák történet elől.

A Legjobb hazai könyv másodikja november végén futott be a hét évig New Yorkban élő újságírónő, Donáth Mirjam memoárjával, a Mások álmával (Athenaeum Kiadó), így már nem előzhette meg a Magyar Könyvhéten debütált Körner András A magyar zsidó konyha régi receptekről, híres fővárosi kóser éttermekről, kulináris riposztokról mesélő gasztronómiai bédekkerét (Corvina Kiadó). Sosem hallott ételkülönlegességek (cimesz, a sárgarépafőzelék, eszrog, a citronád), elképesztő eljárások (a sólet héjastól hamuban sült tojásai) és az európai főzőtudományhoz asszimilálódás jelenségeinek titokzatos bugyraiba kalauzolja ínyességekre vágyó olvasóját a gazdagon illusztrált Mindennapi történelem sorozat kiadványa. A Magyar Nemzeti Galéria támogatásával idén újból kiadták Ország Lili retrospektív kiállítása, az Árny a kövön okán a festőnő levelezésének gyűjteményét, “…a világból fényeket…” mely 2017-ben a blogazin harmadik legolvasottabb könyvajánlója lett.

A Legjobb könyvadaptációt Pataki Éva – Mészáros Márta – Törőcsik Mari hazai szerzőhármasa jegyzi az Aurora Borealis-Északi fény interjúkötetével (Athenaeum Kiadó), maguk mögé utasítva Philip Roth családregény trilógiájának első, Pulitzer-díjas kötetét, az Amerikai pasztorált (Európa Kiadó) és a bronzérmes Fehér Béla Örkény-utánérzés, a Tengeralattjáró Révfülöpön (2015, Helikon Kiadó) “rövidnadrágos” novellás kötetének Néhány őszinte szó egyperceséből Csáky László animálta rövidfilmjét, a Néhány szót.

A Pont Legjobb hazai kiállításának a Ludwig Múzeum nagyszabású vándortárlata, a Pécsi Műhely 1968 – 1980 Párhuzamos Avantgárdja bizonyult, mely utolsó állomásaként baranyai szülővárosába érkezik majd meg. Ókori istenekről, hazai elbeszélő költemények hőseiről emlékezett meg a Magyar Nemzeti Galéria nyári kamaratárlata, a Szenvedély és irónia, az olvasottságot tekintve nem sokkal előzte meg a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Dél-Kelet Ázsia szakrális textilkultúráját bemutató Nágák, elefántok, madarakat. Legjobb hazai fotókiállításnak a Magyar Nemzeti Galéria Korniss Péter riportfotográfiáiból rendezett, február közepéig meghosszabbított Folyamatos emlékezet bizonyult, mely a lakótelepeken, buszmegállókban elkapott betlehemezéssel már az év végi karácsonyi ünnepekhez igazította magát.

Az év műtárgya cím tulajdonosa idén a Kedd Rajzfilmstúdió Dániel András mesekönyvsorozatából (Pagony Kiadó) mozivászonra adaptált Egy kupac kufli animációja.

A Pont Blogazin Leginnovatívabb kiállításnak a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum védnökségében szervezett és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által meghirdetett Gundel Károly-díj nyerteseinek Gálaebédjét ítélte, mely menüjében a 170 éve született Dobos C. Józsefre, az első modern, jó polgári konyha alapjait ínyesmesterek módjára összegző, ezeroldalas szakácskönyv írója előtt tisztelgett. Menükártyára kerültek ízes magyarsággal felemlegetett kulináris eljárások (jus, posírozás) és különleges fogások (Tápla-leves, Begónia szorbet, pacal kolbász).

2015 Legjobb social actje Csepelle Olivér közösségi finanszírozásból megálmodott Nyugat+Zombik képregénykötete 2017 decemberében látott végül napvilágot (Corvina Kiadó), a blogazin ajánlója jövő év januárjában olvasható majd. Idén Legjobb social actként Andrasev Nadja tette díjmentesen megtekinthetővé a közösségi hálón A nyalintás nesze című, Bodor Ádám fabulája alapján adaptált animációját (bővebb ismertető ITT).

2018 kulturális évadának legjobban várt kiállításai között szerepel a Szépművészeti Múzeum felújított épületének őszi megnyitása, a Magyar Nemzeti Galéria április végére tervezett Bacon, Freud és a Londoni iskola tárlata valamint Nemes Jeles László új filmje, a Sunset is.

címfotó via jelenetkép Alexa Lim Haas Aqua viva című animációjából

Reklámok