Szent Efrém Férfiakar Ortodox Karácsonya a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemlomban

Új helyszínen, Pest legősibb templomában, a nemrég felújított Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban rendezi meg idén a Szent Efrém Férfikar az immár hetedjére Orientale Lumen sorozatát. Ortodox karácsonyi nyitókoncertjükön január 6-án, szombaton a sérült gyerekekből álló Parafónia Zenekart látja vendégül a Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett vokális együttes. Az orosz ortodox karácsonyi énekektől kezdve a bizánci kalantákon és az arab kántáláson át az ó-római gregorián éneken keresztül egészen a kortárs magyar művekig sokszínű műsort állítottak össze az ünnepi estére. Repertoárjukban épp úgy megfér egymás mellett a Karácsony misztériumán való csöndes elmélkedés, ahogy az ujjongó öröm is. A Parafónia Zenekar népszerű karácsonyi dallamokkal színesíti a műsort, a két együttes közös előadással is készül. Az est végén a hagyományokhoz híven a Szent Efrém Férfikar közös éneklésre invitálja majd a publikumot!

Magyarország egyik legkedveltebb vokális együttese 2011-ben indította el a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozícióiból válogatott Orientale Lumen sorozatát. Az elmúlt hat évad során olyan nemzetközileg is elismert sztáregyüttesek és szólisták léptek fel a férfikarral, mint Sebestyén Márta, Abeer Nehme, Palya Bea, Marie Keyrouz nővér, Evgeny Nesterenko, Szokolay Dongó Balázs, az Amadinda, az Orosz Ortodox Szólisták, az Optina Pustyn Férfikar és a Moszkvai Patriarkátus Kórusa.

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikart a Liszt- és Magyarország Érdemes művésze díjas Bubnó Tamás 2002-ben alapította. A kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk, a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány – Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti – ápolása. Énekeltek többek között a King’s Singers-szel, Sebestyén Mártával, a Muzsikással, Presser Gáborral és a Budapesti Fesztiválzenekarral is.

A zene óriási fejlesztő hatása az értelmileg hátrányos helyzetű embereknél sokkal inkább jelentkezik. Heinrich Ullrich német gyógypedagógus Ulwila módszere nem igényel bonyolult gondolkodási stratégiákat, mivel a színek név nélküli azonosításának képességére építve, egy speciálisan kiszínezett jelrendszerrel képes megtanítani mindenki számára a kottaolvasást. A módszert Vető Anna gyógypedagógus 1991-ben adaptálta a magyar zeneoktatás hazai viszonylataira, majd 1997-ben megalapította „A zene mindenkié” Egyesületet és a Budapesti Ulwila Zenekart, melyet 2003-ban kereszteltek át Parafóniára. Az együttes 2004 óta Fabényi Réka vezetésével működik.

Jegyek elővételben 4.000 és 2.000 forintos áron érhetőek el a Jegy.hu hálózatában.

Reklámok