Sötétben

Az anyatigrisként küzdő Katja családi kálváriájában (Diane Krüger) leginkább egy ezredvégre hátrahagyott Diána istennő eltökélt portréja idomul a fausti férfierő meggondolatlan tettekre sarkalló kihívásaihoz a kérlelhetetlen igazságszolgáltatás logikai kintornái közepette. A fiatal özvegy irgalmatlan nagy tetkót villant, angyalporral erősíti magát és bizonyára nem átall vegyészkönyveket sem bújni gyötrelmes tortúrájának észveszejtő befejezéséhez. Török exsittes maffiózó férjet villantó családi arcképcsarnoka ugyanis vészjóslóan rohan megrázó végzete felé: új életük reményében megfogant házasságuknak, gyümölcsöző vállalkozásuknak hamarjában véget vet egy fészerben összetákolt szögbomba a bicikli csomagtartóján. A Sötétben karakteres politikai klisék hálóit mozgatja a kis-ázsiai régió uniós csatlakozásának küszöbén: a régmúlt germán „barbár” kapuinak újkori nemzetiszocialista útjain, xenofób érzelmek útvesztőiben bolyong, a magyar félrefordítás sem átall rémes „európai” viccet fabrikálni a faji megkülönböztetés idegenként betörő színkódjaiból a páni félelem bűnbakgyártó bugyraiban. Pedig Diane Krüger nem hiába vitte el az aranypálmát meggyőző alakításáért. Hősiesen küzd a kiábrándító háttérdíszlet előtt a görög sorstragédiák kothornoszában botladozva, férfiasra zilált maszkjának elementáris lendületével. Nincs új a nap alatt a familiáris vanitas pompában sem: a poroszos igazságszolgáltatás erkölcsi fölényének fogaskerekei megbízhatóan forognak a tárgyalóteremben, a heroikus ifjúság szélsőséges fanatizmusával bekkeli ki a globális felfordulást a mindenható atyai szigor oldalán. A valódi balsors most is a csöppnyire méretezett gyermekkoporsóval utolért mártír anyáé, a hiábavalóan védelmező szülő szárnyai alatt. Nem is tévelyeg különösebben a pszichothriller politikai fertályon, végig az átütően artikulált színésznői alakítás köti le a kamera figyelmét, az eredeti cím is sokkal inkább a XXI. század semmiből felbukkanó, kiszámíthatatlanul tomboló terrorjának „kalóz” hadviselésével riogat, ahol csak a naiv mozinéző hihet a véletlenekben. Az „újrakezdős” rosszfiú történetekhez pedig Brian de Palma örökzöldjét, a Carlito útját érdemes újranézni Fatih Akin lélektani krimijének párjaként.

A Sötétben a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, Diane Kruger alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte. A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe díját is Fatih Akin műve kapta.

Katja boldog élete összeomlik, amikor férje és kisfia életüket vesztik egy robbantásban. A nő a kezdetektől meg van győződve arról, hogy a merényletet nácik követték el, de a rendőrség maffiaviszályokra, illetve muszlim vallási nézeteltérésekre gyanakszik. A friss gyász tompultsága és a bírósági tárgyalás traumatikus időszaka után Katja nem nyugszik és saját kezébe veszi a dolgokat. (via Cirko Film)

címfotó via Cirko Film

Sötétben (Aus dem Nichts / In the Fade, 2017) 106 perc
német-francia krimi magyar szinkronnal / német nyelven, magyar felirattal
(előzetes ITT)
Rendező: Fatih Akin
Forgatókönyvíró: Fatih Akin, Hark Bohm
Operatőr: Rainer Klausmann
Főszereplők: Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acar
Bemutató: 2018. március 8.
Forgalmazza a Cirko Film.

16 éven aluliak számára nem ajánlott!
Reklámok