Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjprogram 2017

Tradicionális használati tárgyak formakultúráját, kompozíciós szerkezeteit, anyagát gondolták újra a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjprogram pályanyertes designerei az idei tavaszi szezon végére. Nem kísérleteztek hosszadalmas felmérésekkel megtámogatott, vadonatúj igényeket kielégítő funkciókkal, inkább a már jól bevált, hétköznapok részét képező, nélkülözhetetlen tárgyaink kaptak csípős társadalomszatírával fűszerezett innovatív külsőt, környezettudatos ruhát, komfortérzetbe még inkább süppedő, életteli praktikumot. Főszerepet kapott a múltba visszatérő ökonómia, a hömpölygő kedélyességen megihletődött ifjonti hév, a mimetikus tendenciákat kifigurázó, csak jottányit formabontó kedv, melyen egy jó adagnyi komor szarkazmus is nyomot hagyott. Utóbbi egy hatalmas, fekete konyhabútorcsaládban öltött egykedvűen minimalista kredenctestet.

Miklósi Ádám DAB elektrokardiográf orvosdiagnosztikai kisegítő eszköze

Miklósi Ádám orvos-diagnosztikát kisegítő, elektrokardiográf eszközének tervezésekor elsősorban a felhasználói kényelemérzetre koncentrált. A páciens testére tapasztható szívfrekvenciát, hőmérsékletet, szívritmust mérő apró kütyü újragondolásának elsődleges szempontja ugyanis a minél észrevétlenebb viselés volt, hogy az adatok megbízhatókká váljanak az orvosi rendelőn kívüli adatfelvétel során.  A DAB-bal az EKG holterezésben már nem kell akkumulátorokat magunkra aggatni, kábelekkel teleragasztani a törzsünket, a smart weareble vezeték nélküli technológia bőrbarát textúrájú tapaszával zavartalan viselést biztosít, így pontosabb mérési adatokkal szolgálhat.

Németh Ninetta Minimal Wardrobe

Zero waste jegyében alkotta meg Minimal Wardrobe-ját Németh Ninetta, mely éppen manapság, a nagyüzemi ruhagyártás korában ígér fenntartható forradalmat. A drága selymek, luxuskelmék korának manufakturáiban igazán nem volt nagy kunszt belátni a rigorózus takarékosság szükségét, mégis a XXI. század sorozatgyártó divatjában született meg a szabás során semmiféle hulladékot nem megengedő ruhakollekció. Nadrág, szoknya, pulóver, kabát és kiegészítők a márkán belül készülhetnek persze más mintával, eltérő alapanyagokból is. A szigorú szabásminta egyedi vonalvezetéseivel ötletessé, kifejezővé válnak a felületkialakítások, a testvonal ugyan kevésbé lesz hangsúlyos, a figyelem azonban a szokatlan megoldásokra, sajátos komfortérzetre, környezettudatos kialakításokra, az alapanyag dinamikájára terelődhet. A tervezőnő az ősi, anyagtakarékos viseleteket (szárit, kimonót) értelmezi újra, melynek méltó, „nyugati” alternatívája lehet a Minimal Wardrobe.

Kohut-Görömbei Luca Fénygyűjtő üvegékszerek

Régóta megosztja a női társadalmat az állati prémből és műszőrméből készült bundák, bőr- és műanyagcipők „igazit” drágán, „hamisat” olcsón környezetvédő vitája. Kohut-Görömbei Luca fénygyűjtő üvegékszerei kerekded csiszolásukkal, testes medalionjukkal és különleges kiképzésű, nyakba akasztó láncukkal mindennapos viseletű, ikonikus párjai lehetnek a gyémánt nyakékeknek is. A különlegesen fényvisszaverő üvegékszerek míves ötvös-foglalatot kaptak, törékeny belső és szilárd külső váz harmóniája adja szépségüket.

Hukaya Simon Optifold kollekció

A szemüvegkeretek és a lencse lényegi elemeit az apró részletek adják, mint például a formásra ízesülő orrnyereg kivitelezése. Hukaya Simon lemezhajtogatással kialakított exkluzív, költséghatékony és könnyedén variálható Optifold kollekciójában a papucs illetve a fémszár vége fekete szilikonos kiképzéssel válik kényelmesebbé. A fémkeretekért rajongóknak a megszokott formáktól való kisebb eltérések valódi kuriózumot jelenthetnek, még az igazán márkahűeknek is.

Kele Sára Nomad bútorcsalád

Bútorcsaládok innovatív kollekcióiban sincsen hiány a nyertes pályaművek között. A költöző, kisterű életmód minimálja Kele Sára Nomad sorozatában minden generációt kiszolgálhat. Könnyűszerkezetes, rétegelt lemezből kialakított elemei a fa természetes, rusztikus kiképzésére emlékeztethetik használóját, egyediségét a designer megálmodta őszies színvilágú, geometrikus minták adhatják, ha a bútortulajdonosnak egyáltalán ideje van kifesteni az elemeket. A Nomad rendkívül helytakarékos és bárhol, bármikor kisegítheti az ideiglenesen tároló alkalmatosságban, sámliban vagy asztalhiányban szenvedő gazdáját.

Vigyázó András Delivered bútorcsalád

Ultraminimálra kigondolt Vigyázó András Delivered családja, szexepilje a variálhatóságban rejlik igazán, fiókos rakodó terébe, ha némi színt kap, gyerekszobák játékai kerülhetnek, száműzheti a könnyű műanyagdobozokat. A rétegelt lemez rideg felületét meghagyva azonban inkább a lakás rejtettebb zugaiban, mosókonyhában, kamrában fér meg, de variabilitása miatt jól tűrheti a gyakori lakásátrendezéseket is.

Boronkay Péter Konyhabútor

Boronkay Péter Konyhabútora fekete színben pompázik, csak az élek őrizték meg a fahatású felületeket. Lendületes minimálját, helytakarékos kialakításait visszafogottá teszi az ergonómiájában alaposan átgondolt sötét monokrómia, mely ünnepélyes erőt, rideg eleganciát kelt, hangulati elemként azonban még a tábortűz melege is illeszkedhet, ahogy a négyzetes kialakítású székek a konyhaasztalt körbeölelik.

Herter Katalin Interieur Nature

Herter Katalin Interieur Nature herendi porcelánkollekciójának egyedi arcát a gömbös kúpforma és a papírgyártást az ősi kínai technológiával ötvöző kísérleti technológia adja. Mécses tartójának, bonbonos dobozkájának és kecses vázájának mintája a japán ikebanák tüskés kenzanját olykor befedő kaspó lyukacsos tetejét idézi.

Kőrös Benedek Mese diavetítő-készlet

Kőrös Benedek Mese diavetítő-készlete a hatvanas-hetvenes évek emblematikus, elnyűhetetlen Elzett-vetítőkészülékeinek papírból összeállítható prototípusa, mely visszahozza a diavetítés élményét. A Mese egy lapra szerelt, jutányos áron forgalmazható diavetítő, váza masszív, kartonpapírból vagy hajlékony polimerlapból stancolt doboz, amihez egy elemes LED fényforrás és két fix fókuszlencse tartozik, de a vetítési idő – a felmelegedést elkerülendő – tovább növelhető egy hálózatra köthető USB csatlakozóval is.

A Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjprogram pályaműveiből rendezett kiállítás megnyitóján, április 23-án az idei ösztöndíj-nyerteseket is kihirdették.

Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjprogram 2017
Zipernowsky Ház
2018. április 23 - május 31.