Magyar Ízek Utcája

A gyorstechnológiával gyártott üzemi kenyér étvágygerjesztően lágy belseje általában a különféle adalékanyagoknak köszönhető, a laktató házi sütésű jól kenhető, morzsálódó rusztikussága helyett puhán ragacsossá, nehezen szelhetővé válik. A mértékletes fogyasztást biztosító természetes ízvilágot a kelesztés hosszúsága is befolyásolja, mely fontos élettani hatással bír, hiszen jelentősen megkönnyíti a tészta emésztését. A hosszan eltartható, kemencében sült, ropogós héjú kerekded veknik ihlették az idei Szent István-napi kenyeret, a Várhegyi Derest, melyért a Magyar Ízek Utcája megnyitóján, a Várkert Bazárban vehette át Septei Józseftől, a Magyar Pékszövetség elnökétől az aranyserleget és az elismerő díszoklevelet az Eger környéki Kurdi Pékség. Puliszkás (kukoricalisztes) parasztkenyerük édeskésen puha tésztája markáns, kalászosan irdalt, dekoratív héjjal 12 órás, rövid érlelésű kovásszal készült, külseje a hagyományos, tekintélyes méretű cipókat idézi. A búzakenyér kategória nyertese a Pékmester Bt. harmadik helyezett Puliszkás Kenyere és a másodikként végzett Kemence Sütőipari Kft. Dunántúli Kenyere elől vitte el a fődíjat. A teljes kiőrlésűek versenyének győztesét a sportos, kalóriacsökkentett Hajszát a Pedro Pékség pékmestere, Takó Zoltán jegyzi, mely teljes kiőrlésű tönköly-, rozs- és zabliszt keverékéből készült. A hosszan érlelt, 24 órás kovásszal kelesztődött, hosszúkásra megálmodott vekni a nyíregyházi Vela Pékség Teljes kiőrlésű puha Rozskenyerét és Fodor József élelmiszeripari szakközépiskolás tanuló Tönkölymagvas Csodakenyerét előzte meg. Leginnovatívabbnak a Szega Camembert Kft. Mézalmás Rozskenyere bizonyult, Lusztig Ákos pékmester 70 százalék rozsliszttartalmú, hosszú kelesztésű kovászos kenyerét méz és almachips hozzáadásával sütötte meg, megelőzve a szintén Lusztig Ákos alkotta Rozskenyeret és a Kurdi Pékség Bubcsi Karikását.

Várhegyi Deres via Magyar Pékszövetség

A Jánoska Cukrászda Komáromi kisleányának (Sztaracsek Ádám) késő őszi ízét leginkább az aszpikos, gyömbérrel ízesített kompótkörte adja ki, melyre a tetején ülő, vilmoskörte likőrrel édesített, lágy csokoládéréteg erősít rá, a szokatlan gyümölcsaroma unalmas dekorja ráadásnak aranyfüsttel futatott vaskalapos habcsókot kapott. Erőteljesen diós, már-már keserédes ízű morzsás, mézes piskótájában hiába is keresnénk más, hasonló tésztájú tortaremekek zamatát, a Komáromi kisleány elnyerte a csak rá jellemző, egyedi állagot és komoly aromát. Az opálos körtecsík fölé, hajszálvékonyra szabott csokiréteg szégyenlősen kelleti magát, a szigorú, dunsztos gyümölcsöt körbeölelő testes, fehér csokis mascarpone krém már az augusztusi nyárutók morcos hangulatát idézi. Az Országtorta 2018 névadó nótája szerint viszi is a szél a Dunán által az édesség hírét, a túlparton a legény persze csókot remél kedvesétől!

Komáromi Kisleány, Országtorta 2018 via Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Janza Kata, az Operett Színház színművésze a Magyar Ízek Utcájának háziasszonyaként a Három kívánság (Nándori László) Az Ország Cukormentes Tortája 2018 nevét, Benedek Elek orra nőtt kolbászos mesecímének titkát rögtön a kalóriaszegény, ám kellően élvezetes diétára és az édes íz elvárásaira fejtette meg a megnyitón. Igazi kihívásra tett vállalást a Nándori Cukrászda, amikor hozzáadott cukor nélküli meggyes torta készítésére adta a fejét! A diabetikus „reformsütemény” kreáció azonban nem vallott kudarcot, törhetjük is a fejünket, ugyan mitől lett a „juszt sem cukros”, felhúzott orrú házi torta ilyen durcásan édeskés. A drákói szigorral megvont cukrosság hiányát tovább nehezíti a habosított, göbös túrós, madártejes emelet, de az omlós mandulapiskóta, a puncsosra ázott chiamagos, diós tésztaréteg, a meggylével kevert óriási tojásfehérje felhő és a szolid fahéj megmenti a savanykás aromától a győztes, gyümölcscukorban is szegényes, szénhidrátcsökkentett desszertet. Allergén hozzávalók tekintetében a cukrászok és a támogató, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azonban óvatosságra intették a kóstolókat, hiszen a Három Kívánság nem liszt- és gluténmentes, cukorbetegek azonban a 242 kalóriányi szeletet bátran elfogyaszthatják!

Három Kívánság, Az Ország Cukormentes Tortája 2018 via Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett Magyar Ízek Utcája immár háromnaposra bővül, ahol a nagyközönség a péktermékeket és győztes tortákat augusztus 18-tól meg is kóstolhatja majd a Várkert Bazárban. A Légi és Vízi Parádé – különösen a nevelőszülő nagycsaládosok részére ajánlottan – hajótúrázva is megtekinthető lesz. Szintén a társadalmi felelősség jegyében rendeznek Budán Kutyavásárt, méghozzá a Clark Ádám tér zöld gyepén, ahol a Futrinka Egyesület és a Szent Ferenc Állatotthon jóvoltából találhatnak örökbefogadó gazdikra a kóbor négylábúak, a szervezők egyébként magyar vizslákat is ígértek az érdeklődőknek. A Hangya Közösség a barátkozóbb kedvűeknek állatsimogatót szervez. A Magyar Ízek Utcája gasztrofesztivál ünnepi programsorozatáról bővebb információ ITT olvasható.

Magyar Ízek Utcája
Várkert Bazár, Clark Ádám tér
2018. augusztus 18-20.
Reklámok