Csodaország

Az idei 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál dedikációkért kígyózó, különféle előadásokra várakozó sorainak forgatagából például a Gyerekbirodalom lengyel mesekönyv illusztrátora, Marianna Oklejak Csodaország kiállítása kedvéért is elszabadulhatott a központi standok mellől egy kis időre a norvég és hazai irodalomért rajongó közönség, már rögtön a jövő esztendő vendégeire gondolva. A betűvetés, az olvasás és a számtan alapismereteivel való ismerkedés első mérföldköve a folyamatos koncentrációt igénylő iskolapad töméntelen mennyiségű absztrahálási feladata. A preventív előkészítés nem könnyű, a környezetet egyszerűsítve bemutató meseillusztrációkkal kezdődhet. Marianna Oklejak térképszerűre terített, apróra kicsinyített minimál rajzai nemcsak fejlesztik a szédületes mennyiségű információk elvonatkoztató feldolgozását, de kinyitják és tartóssá teszik a globális nézőpontra váltást, egyúttal fejlesztik a rész-egész megértési műveleteket is. Szem előtt tartja továbbá a hagyományápolást, erőteljes árnyalatai kontrasztosabbá teszik formákat.

Furcsa színfoltját adta a budapesti Millenáris Táncszínház New York szürke ladyjének szerkesztőségi belsejét, no meg a Pompidou Központ külső, vörös lépcsőjét idéző, nagyot álmodó high-tech architektúrája. Szürreális volt hát a kicsik könyves kuckójába belépni, melynek óriási, tető alá került, falépcsős koilon nézőtere a felolvasó színpadok és a szűkösen elférő standok fölé tornyosult. A Gyerekbirodalom egykori helyét ugyanis csendesen zümmögő co-working tér foglalta el. Rögtön a tavalyi blockbuster ikon, Frida Kahlo ajándéktárgyai fogadták a betérőket a Magyar Nemzeti Galéria pop up múzeumshopjában, ahol jobbára az angolszász foglalkoztató kiadványok, készségfejlesztő gyerekkönyvek sorakoztak a polcokon. A Móra és a Líra Könyvkiadó következett aztán, ahol a hatalmas, szigorú betűkkel rótt illemtankönyvek – etika tanórák híján – árválkodtak jól nevelt, ovis sorozatban, néhány standdal arrébb a Csimota Könyvkiadó kiegészítette az illedelmes viselkedésre felszólító szabályok összegyűjtését, náluk az ökonevelés egy egész kötetnyi helyet kapott (Annie Groovie: Leon és a környezetvédelem, 2010). Az örökmozgók idei slágere lesz a jó sokat nyüstölhető, keményfedeles Balázs Ágnes állatsereglet pösze nyuszival, beszélő kiskutyával és vakmerő rákocskával. Végül még egy bestiárium is elkélhet a jól kinéző szörnyekből, sosem mennek ugyanis ki a divatból, mellé lapozhatunk akár állatillemtant. Persze van már bolondos hercegnő határozó (Anna Sarve: Bolondos hercegnők), Bosnyák Viktória pedig az egyszarvú unikornist vette górcső alá szivárványostul, fehér sörényestül (Manó Kiadó) Rippl Renáta pompás illusztrációival, óriási dedikálós sor várakozott gyerekkuckós előadása után az írónőre. Már a játékokért markolászó csöppségeknek sem lehet elég korán kezdeni a lapozgatást, a formákkal ismerkedést. Nagy Diána aprócska mesealbuma nemcsak látványosan fokuszálja a kontrasztos körvonalakat a látni és figyelni tanuló csecsemőknek, de az ötletesre variált, történetmesélős pepita Babageometria legelső és örök kedvence lehet a könyvespolcoknak.

Ma már nem feltétlenül divat a mesekönyveket megörökölni, de a szülők akár meg is lephetik csemetéiket hajdani pop up kedvenceikkel, a Móra Kiadó ugyanis újból megjelentette Csipkerózsikát, Piroskát vagy éppen A három kismalacot húzogatva, lapozgatva mozgatható, immáron nyolc darabból álló térbeli kiadványsorozatát. A Guttenberg Galaxis kétdimenziója azonban a Csimota Kiadó Papírszínházával kel életre igazán, akik kortárs és klasszikus meséket szabtak színes kartonba. Segédletként módszertani kézikönyv is jár a saját, fakeretes színpaddobozhoz, a bölcsiseknek (2-5 éves korosztály) sem kell egészen az óvodáig várni a meseszínház élményért, a legkisebbeket könnyen érthető, rövid történetekkel lephetik meg a dajkák.

Átélhető, koncentrált élménnyé válhat az írni-olvasni tanulás a különféle ábécés könyvekkel, hiszen az egymásra épülő, tarkabarka képet mutató kiadványok mindegyike jó, ha gyakorlásképpen megvan otthon, hogy a számtalan képességek közül egy se maradjon parlagon.  A Kerge ABC-ben (Szabó T. Anna – Tóth Krisztina – Varró Dániel, Csimota Könyvkiadó/Magvető Könykiadó, 2008/2017) a bohókás rímfaragások domborítanak inkább, a komoly illusztrációval távolságot tartó tipográfia Háy János Alfabéta és a negyvennégy rablójában (Maros Krisztina rajzaival, Manó Könyvek, 2018) pompás színekbe borulva barátkozik igazán egymással. Ráadásul a szokatlan, A4-es óriási betűméret a kíváncsi ujjaknak is lehetővé teszi, hogy végig kövessék a kacifántos formákat, gyakoroljanak írásórára. Balázs Ágnes Mesélő ABC-jének (Móra Könyvkiadó, 2015) állatos történeteivel betűfelismerő olvasás gyakorolható a kicsiknek, a Neveletlen ABC (Rubik Anna rajzaival, Móra Könyvkiadó, 2013) pedig már elvontabb fogalmakkal, Rubik Anna látványos illusztrációival együtt ösztökéli az olvasásgyakorlást, de a kisebbeknek sem kell megijedniük a címszavaktól, az ikonikus ábrák nemcsak hatékonyan memorizálják az írásjegyeket, de az ovisok, elsősök a nagybetűs élettel is barátkozhatnak. A sereghajtó verses klasszikus, Móra Ferenc Zengő ABC-je (2017) pedig a zene birodalmából közelít, ráadásul Pásztohy Panka rajzainak köszönhetően új köntöst kapott. A Könyvtáros Klubban Török Ágnes, a Móra Kiadó edukációs projektvezetője a Dinasztia Tankönyvkiadótól megörökölt kiadványcsaládot, a LÜK (Logika, Ügyesség, Kitartás) továbbgondolt képességfejlesztő rendszerét ismertette. A játékos, tematikus sorozat rejtetten szeretteti meg a gondolkodást, a felfedezés élményével motiválja a tanulókat. A „bajnoknevelés” és „tanulási zavarokkal küzdők” pedagógusi/szülői álmaira és gondjaira egyaránt megoldást ad a LÜK okos- és önellenőrző-táblából illetve füzetekből álló sorozata. 

A Magyar Filmhét, melynek vetítéseit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal párhuzamosan rendezték meg, állandó animációs szereplőpárosa, a Szupermalac és űrpatkány képregény-széria legújabb epizódja (Dóka Péter: A három űrbetyár, Móra Kiadó, 2018, Máli Csaba rajzaival) és Berg Judit Lengemesék összese (Centrál Médiacsoport, Timkó Bíbor rajzaival, 2016) is az olvasóra köszönt.

26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Millenáris Park, Táncszínház
2019. április 25 - 28.

címfotó via Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, részlet Marianna Oklejak Cuda wianki (Csodaország) című könyvéből