Unikornis és Futrinka utca | Manó Kiadó

Kicsiknek és nagyoknak is egyaránt emlékezetes a híres meseírónő, Bálint Ágnes munkássága, a Móra Kiadó szerzőjének legendás hőseit ismert rajzfilmek, báb- és rádiójátékok felújított kópiái éltetik tovább. Ki ne hallott volna Károly bácsi Frakkjáról, Keresztes barátjáról, Vízipókról, az egyfolytában fogat mosó Tévémaciról vagy éppen az elválaszthatatlan párosról, Kukoriról és Kotkodáról. Első, igazán népszerű figurái mégis csak Futrinka utca lakói voltak 1964-ből, Buksi, Morzsa, Cicamica, Sompolygi és Rókica szereplésével, akiket Mazsola és Tádé követett 1971-ben. A Manó Kiadó A Futrinka utcán túl kortárs mesegyűjteményével állított emléket a meseírónő kezdeti sikereinek. Hőseivel ismerkedő szülő és gyermek rövid életrajzi ismertető után fejest ugorhat a buzgón házőrző vizsla, a fúrton fúrt kismalac, a kedves tündérfi, a tapintatos tengerimalac és az elvarázsolt verébkisasszony birodalmába. Megelevenedik az okos gyerekszáj, a fabulák beiskolázott tanulsága, a játszóterek elevensége és az esti mesemondás előtt műsorra tűzött képernyő maci. A gyűjtemény mindegyike ugyanis a szülők mulatságos, ijesztő vagy éppen példázatos történeteinek felolvasásaira vár, a jellegzetes szinkronhangokat utánozva lesz igazán hatásos a mesélés.

Berg Judit - Kertész Edina - Lackfi János - Szabó T. Anna
 - Tamás Zsuzsa - Tóth Krisztina: A Futrinka utcán túl
Bálint Ágnes ihlette mesék
Maros Krisztina rajzaival
Manó Kiadó, 2019.

Bosnyák Viktória egyszarvú lovacskája, Kornélia apuka keresőbe indul a felhős szivárványon túlra. A piciny unikornis azonban más, mint a többi, sem a szarva, sem pedig a farka nem pompázik színesen. A rátarti teremtmény okosan feleselget az útjába akadó állatseregletnek, Kori mindenfelé jártában csupa jót cselekszik útbaigazítóival. Bosnyák Viktória unikornisa felfedezi és megtanulja a másképpen élők, másként kinézők iránti szeretetet, megtapasztalhatja környezetének sokat próbált türelmét, bölcs kéréseit, hiszen a csalafinta hasonlóságok tréfásan megtévesztik a kislányt. Bosnyák Viktória meséjével és Rippl Renáta fotókkal kollázsolt rajzaival végül a gyermekét nevelő szülő is rácsodálkozhat a másmilyen apaszeretet különállására, amihez szintén hosszú, nehéz út kell, hogy vezessen. A félelmetes férfiuniverzum az éledező leányöntudat felfedezésére vár a folyton aggódó anyai gondoskodás közepette, ráadásul egy sor ismeretlen maszkulin típus szegélyezi felnőtté válásának tanmeséjét. A Manó Kiadó Unikornis égen, földön keményfedeles, aprócska mesekönyvét az óvodába is magával viheti a gyermek, mivel az első oldalra felírható tulajdonosának neve és még a jele is oda biggyeszthető. Apukáknak kötelező feladatnak bizonyul!

A szerzők meseregényei megvásárolhatóak és dedikálhatóak az idei 90. Ünnepi Könyvhéten, június 13-19. között a Duna-korzón. 

Bosnyák Viktória: Unikornis égen, földön
Rippl Renáta rajzaival
Manó Kiadó, 2019.

címfotó via Manó Kiadó, Rippl Renáta illusztrációja

Unikornis és Futrinka utca | Manó Kiadó” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Best of 2019 – Pont

Hozzászólások lezárva.