Magyar Ízek Utcája

Ne is álmodjunk róla, hogy hamvas, gurulós málnaáldás pottyan a Boldogasszony csipkéje torta savanykás ízű, hófehér tetejű habfelhőjébe, mert a dunaföldvári cukrászmester, Tóth Norbert inkább lekvárosra fixírozott szívhalmokkal ízesítette meg az amúgy is édes, bazsalikomos fehércsoki zöldleveleket az idei Magyarország Tortáján. A meringue pamacs derék módjára, kerek habcsókban ül a szélen. A bogyós gyümölcs fiatalító antioxidánsai mellé felidézhető még a kesernyés, de szintén roboráló hatású, cakkozott újhajtások népgyógyászatban kedvelt gyógyereje. Cicoma nélkül sorakoznak egymásra az üde málnahabcsíkok a rózsaszín piskótaemeletek közé, a klasszikus formáció azonban igazi meglepetést tartogat az augusztusi ünnepségekre magának: roppanós szirupmázat bújtat a torta aljára, a desszertvilla nehezen is szeli apró falatokra a puhány sütitészta töredező grillázsrétegét. A Boldogasszony adoma az ősi hitvilágból állt párba Szűz Mária szolid kultuszával, kegyelmi erejével, a mesterek legtöbbször a kis Jézust is ábrázolták kebelére ölelve őt erényes lepleibe burkolódzó Madonnájukon.

Magyarország Cukormentes Tortájának idei nyertese hasonló meglepetést tartogat kóstolóinak: hamis fügedarabkák várakoznak alul az omlós, talján tortaalap földimogyorós töltelékében. A sötétlilás áfonyaréteget felül ízletes, halovány gesztenyehab koronázza meg, buborékos állagát csokifélhold díszíti egy szem kék bogyóval a tortaszelet szélére szegezve. A szegedi Capella Cukrászda Kicsi Gesztenyéjének barnás, őszi jellege elődjére, a Komáromi Kisleányra emlékezik, közönsége elébe téve, koravénségére várva a nyárutót. Az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak köszönhetően a sütemény diabetikus, reformhozzávalókból készült, kellően édes kreáció mindössze 204 kalóriát tartalmaz, cukorbetegek is bátran megkóstolhatják Gyuris László ínyenc desszertjét a Magyar Ízek Utcáján.

Az aratóhónap valódi ünnepe azonban mégis csak a Magyar Pékszövetség meghirdette Az Év Kenyere lyukacsos aranykalászfejet mintázó trófea elhódítása, mely idén a Pedro Pékségnek sikerült. Ízig-vérig hazai, ropogós újbúzakenyerük, a Szerencse Tarsoly barnás-deres héjában a mezőre induló béreslegények szalonnájával, lilahagymájával megpakolt batyuját és pálinkával megtöltött iszákját mintázza. Rusztikus külseje szilárd, testes belbecset takar, feltétje lehet a tojás-, kápia-, tonhalkrémek és a jeruzsálemi humusz mellett akár még az itthon méltán népszerű padlizsánkrém, a baba ganoush is. Csinos szeletei gazdagon kenve is megtartják ruganyos, durumbúzával dagasztott kenyérbelük frissességét. A keményebb szemű gabona ellenállóbb, nehezebben őrölhető, kötöttebb, térfogatnövelő gluténtartalma lassabban szívódik fel, kíméletesen emeli a vércukorszintet. Grillpartyk, uzsonnák megunhatatlan kedvence lehet a csipetnyi almacukorral édesített cipó, mellyel a világhíres szabolcsi gyümölcs jótékony, emésztéskönnyítő hatásáról emlékezett meg a pékmester. A verseny elmaradhatatlan sportos, keleties finomsága a rozsvekni, a beregiek aranyérmes feketekenyere 60 százalékban tartalmaz reformlisztet, melyet hosszú érlelésű rozskovásszal és savanykás csomborral gyúrtak össze. Az innováció kategóriagyőztese a hangzatosra elkeresztelt Királybúzás kenyér. A pékség a fehérjedúsított, teljes kiőrlésű gabonaszemekkel, kedvező aminosavtartalommal tökéletesen felszívódó, tartósan tápláló pékárut álmodott meg a háziasszonyok asztalaira. Az újdonsült állag csak a városlakóknak szolgálhat meglepetéssel, hiszen a mezőny messze legjobbjaként a kemencéből frissen kikerült parasztkenyerek hosszan friss állagát és különleges, szinte már pityókás karakterét idézi.

A Magyar Ízek Utcáján a győztes tortákkal és díjnyertes kenyerekkel együtt a Kárpát-medence több mint 150 kiállítója mutatja be helyi hozzávalókból készített, tradicionálisan megújuló, népi gasztrokultúráját. Az ország valamennyi tájegységéből és a határon túlról is érkeznek majd a vásárra ínyesmesterek, akik helyben készítik el hagyományosra kitalált ételeiket, hogy a háziasszonyok elleshessék a recepteket, a régmúlt praktikáit. Puliszka Pusztinából, a pásztorok öhömje az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle az Őrségből, gombócos töltött káposzta Szatmárból, halászlé Bajáról, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról. A magyaros húsos fogásokat a pacal- és kakastöke pörkölt, a messze földön híres lecsó illetve a bárányragu képviseli, de a húsmentesség jegyében is készülnek majd pirított kukoricakásás, zöldséges ételek.

Magyar Ízek Utcája
Várkert Bazár
2019. augusztus 18 - 20.

fotók via Magyar Ízek Utcája

Magyar Ízek Utcája” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Best of 2019 – Pont

Hozzászólások lezárva.