Szemrevaló Filmfesztivál

Az idei Szemrevaló Filmfesztiválon otthonra talál a Bauhaus centenárium, de a határhelyzetek magatartászavarai és a félévszázados reformáció mellett a februárban elhunyt Bruno Ganzról is megemlékezik a germanofón válogatás szeptember 26. és október 6. között a budapesti Művész Moziban. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár nyolcadik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, eredeti nyelven, magyar felirattal. 11 nap alatt 5 tematikus blokkban – Határhelyzetek, Látszólag hétköznapi, Folyamatos múlt, Legendák nyomában és Hommage á Bruno Ganz – 18 filmmel várják majd a közönséget.

Ezüst Medve-díjas dráma, a Kontroll nélkül nyitja az idei Szemrevalót Bennivel, a nehezen kezelhető Asperger-szindrómás kislánnyal, aki állandó dühkitörései közepette egyre csak gyermekét elhagyó édesanyját követeli vissza. Igazi méregzsákként sokkolja környezetét, nehéz természete sok borsot tör a szakemberek orra alá. Nora Fingscheidt filmjében a kilencéves Bennit az állami szervezetek ide-oda küldözgetik, a homeopata ellátórendszer tanácstalansága a határhelyezetek megélésében bukkan elő, maga is orvoslatért kiált, a kislány meghurcolt történetében nyilván elégtelennek bizonyul a média fenyítő, nyilvánosságot követelő szerepe. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott film egyúttal Németország hivatalos Oscar-nevezése. A Kontroll nélkül részt vesz a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, premier előtt megtekinthető a Mozinet Filmnapokon és a Feldmár Intézet vetítéssorozatának részeként, országos mozipremierje november 7-én lesz.

Szintén elképesztőnek ígérkezik a Határhelyzetek filmválogatása. A Talajt vesztve osztrák pszichodrámában Maria Kreutzer rendezőnő egy testvérpár kapcsolatán keresztül beszél „a mindannyiunkban ott lakozó sötétségről“. Markus Schleinzer Angelója a híres bécsi „udvari mór“ valós történetét meséli el, amit a magyar nézők Péterfy Gergely Kitömött barbár nagysikerű regényéből ismerhetnek már.

A Látszólag hétköznapi blokkban tűzik műsorra majd az áruházi románcot, a Polcok között viszontagságos történetét, férfi főhőse alakításáért tavaly a Német Filmdíjon megkapta a Legjobb Férfi Főszereplő Díját. A végső csattanóban az idős Gertrud igencsak meglepődik, amikor egy elegáns angol úr toppan be hozzá, és azt állítja, hogy leveleztek a szépkorúak randioldalán. A Friss levegő kell a fiúnak című vígjátékban Hape Kerkeling német humorista, színész, énekes és rendező önéletrajzát az Oscar-díjas Caroline Link filmesítette meg. A Kaviár egy bécsi culture-clash-gangster-comedy, melyben a vicces orosz nőerő száll szembe a férfiak pénzsóvár, nagyzási hóbortjával. A magyar származású Anca Miruna Lăzărescu Mit nekem boldogság komédiájában a 12 éves Jessicát rendszeresen fiúnak nézik, ezért szívesen cserélne sorsot testvérével, Sabrinával. Végül a Vesszenek az öregek tragikomédiában a közösségi média vattacukros ifjúsága meresztheti a szemeit.

Nincsen Szemrevaló ügynök- és egyházi portréfilmek nélkül sem. A Folyamatos múlt a Gundermannal a kelet-német énekes STASI-ügynök életrajzi művével és a Mások élete rendezőjének nemzetközi díjakat nyert, két Oscar-díjra is jelölt új munkájával, a Mű szerző nélküllel rukkol elő. A trafikos főhőse Bécs náci megszállása idején köt barátságot Sigmund Freuddal. A híres pszichiátert az idén elhunyt Bruno Ganz alakítja, a svájci színészre a Berlin fölött az ég és a Vitus című vetítésekkel is emlékezik majd a fesztivál.

A Legendák nyomában válogatás vetíti a Zwingli című 1519-ben játszódó filmet, főhőse egy zürichi, fiatal pap, akinek forradalmi gondolatai szinte polgárháborús viszályt szítanak. A Bauhaus 100 éve dokumentumfilm megvilágítja a művészeti mozgalom fejlődését és változásait egészen 1933-as bezárásáig. A Hol vagy, João Gilberto? dokumentumfilmben Georges Gachot elhatározta, hogy megkeresi a nyilvánosság elől visszavonult zenészt, a Bicska Maxi – Brecht háromgarasos pedig egy soha el nem készült film történetét meséli el, melyben a 30-as évek Németországa és korunk között erőteljes párhuzamok rajzolódnak ki. Október elején a filmekből a szegedi, pécsi és debreceni moziknak is készül majd kisebb válogatás. (via Szemrevaló Fiémfesztivál/ Pont Blogazin)

Szemrevaló Filmfesztivál
Művész Mozi
2019. szeptember 26 - október 6.

címfotó via Szemrevaló Filmfesztivál