Benni, a komisz kölyök

A kilencéves kislány, Benni elvakult dühkitörései nem kizárólag a peremvidékre szorult családi erőszak szociális katasztrófájának monodrámáját adják ki, de a gyermekükkel ordítozva tömegközlekedő anyukák nevelő fiaskóivá sem tipizálhatók. Még csak nem is elsősorban az iszákos apukák öklei elé keveredő, kékre-zöldre vert tizenévesek torzója, akik a családfő ütlegeléseit hősiesen hárítják annak hitvestársa elől. A mérges, szőke csöppség (Helena Zengel) a filmtörténet kiskorú alakításainak legvadabbikát hozza. Ámokfutásában poszttraumatikus vehemenciával állja a sarat az otthonából kitessékelt, háborús bunkertáborokon edződött borshercegnő. Sok állomást végigjárt már: látja nevelőapái közönyét, a remegve zokogó gyermekvédelmis gondozó furcsa felindulásait, de még anyjáért izgulva sem érdekli igazán, hogy végül a fiatal nő megszabadul ivadékától. Harci törpének csúfolják Bennit, aki elvakultságában végletekig azonosul elveszített sorstársaival, a szociálisan legyengített társadalmi kasztokkal, a közteherviselés felelőssége azonban az előkelőket, a mindenkori kiváltságos uralkodó osztályt terheli. Ráadásul fontos számára, hogy lány létére erősebbik nemmé lényegüljön át, önsorsrontón emlékező ösztöne makacsul hajtja előre, végzete felé. A kiélt érzelmek modellje élethűen adja meg magát önnön pusztító tüzének. A Kontroll nélkül rendezőnője, Nora Flingscheidt a vesztébe rohanó szökésnek mégis befejezetlen véget álmodott, Helena alakítása mögött egy barát sorsa is megbújhat, újjá éleszti a boszorkányűzősre elkülönítő militáns apa fanatizmusát. A dokumentumfilmes stáb kamerája előtt egy sokemeletnyi valóság imaginárius tere bontja ki elkeseredetten kiszabaduló konokságát, a fékezhetetlen dühkitörések okaként inkább egy a hősnő környezetében hirtelen bekövetkező tragédia gondolható el, mely tovább tetézi a bajt, az amúgy is harcias kedélyállapotot. Benni meglepeésszerűen bukkan fel zűrös családi fészkekben, magánóvodákban, nevelőintézetekben, nehéz elviselnie az ismerősök közönyét, akik nem segítenek a depresszió, a gyász, az árvaság, a szakadatlanul emlékezni akarás lelkiismereti munkájában, a türelem csupán egy erdőn túli kutyaólat kap. A segítő támasz hiányáért a felelőtlenül korlátolt, közvetlen közeg is okolható, pedig a veszteség magányát átélők igényelnének leginkább szoros, szigorú felügyeletet. Benni dühkitöréseit végig nézni csak erős idegzetű, felnőtt mozinézőknek ajánlott, a végletekig felfokozott indulatok ugyanis egészen a zsigerekig hatolnak, kontroll nélkül hömpölyögnek!

Nora Flingscheidt dokumentumfilm rendezőnő műve, a Kontroll nélkül elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 2019 – Alfred Bauer-díját és az idei CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában is vetítették.

A szívszorító történet kis hőse a kilencéves Benni. Szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, aki nem találja a helyét a szülő nélkül felnőni kénytelen gyerekek között. Az állami szervezetek tanácstalanul egymás között adogatják őt, agresszív természetével ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig a kislány csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját. Képtelen elfogadni, hogy lemondott róla, az újabb és újabb csalódások ellenére napról-napra reménykedik, hogy egyszer megmenti és hazaviszi. Most azonban emberére akad az egyik új nevelőben, aki a nehéz kezdés dacára kiáll Benniért. Kockázatos javaslattal áll elő, amivel nem csak szakmai karrierjét, de akaratlanul saját családját is veszélybe sodorja. 

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott Kontroll nélkül akár igaz történet is lehetne: a film Benni szemén keresztül azoknak a gyerekeknek a történetét meséli el, akikre minden igyekezet ellenére az ellátórendszer nincsen felkészülve. Helena Zengel hátborzongatóan erőteljes, érett alakítása egész biztosan sokáig velünk marad majd. (via Mozinet)

Kontroll nélkül (Systemsprenger/ System Crasher, 2019) 118 perc
színes, német film (előzetes ITT)
Rendező és forgatókönyvíró: Nora Fingscheidt
Fényképező: Yunus Roy Imer
Főszereplők: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide,
Lisa Hagmeister
Producer: Peter Hartwig, Jakob Weydemann, Jonas Weydemann
Vágó: Stephan Bechinger, Julia Kovalenko
Zene: John Gürtler
Gyártó: Kineo Filmproduktion, Weydemann Bros
Országos bemutató: 2019. november 7.
Magyarországon forgalmazza a Mozinet.
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

címfotó via Mozinet,  részlet a filmből